Близо една четвърт от оръжията, открити в ръцете на Ислямска

...
Близо една четвърт от оръжията, открити в ръцете на Ислямска
Коментари Харесай

Как оръжия от България и Румъния достигат до `Ислямска държава`

Близо една четвърт от оръжията, открити в ръцете на " Ислямска страна " в Ирак и Сирия са създадени в Румъния, България и Унгария, твърди нов отчет, представен от Euronews.

Трите страни са продали оръжия на Съединени американски щати и Саудитска Арабия, които по-късно са достигнали до групи, противопоставящи се на ИДИЛ, твърди отчетът на Conflict Armament Research.

След това оръжията са достигали до джихадистите от ИДИЛ, твърди основаната във Англия организация, която е проучила какви оръжия са открити в ръцете на " Ислямска страна " през последните четири години. 

Организацията, проучваща въоръжените спорове, твърди, че създадено в Европейски Съюз оръжие може да бъде продадено на Съединени американски щати, предадено на опозицията в Сирия и намерено у джихадистите от ИДИЛ единствено за два месеца. 

Откъде идват оръжията на ИДИЛ?

33,18% от конфискуваните от " Ислямска страна " оръжия са създадени в страни от Европейски Съюз. Румъния, България и Унгария са най-честите производители, като останалите са Германия, Полша и Чехия. 

Високият % на създадените в Европейски Съюз оръжия, попаднали в ръцете на ИДИЛ, е много неуместен за Брюксел на фона на напъните за понижаване на потенциала за бойни дейности на джихадистите, посочва в отчета си организацията. 

Над 50% от конфискуваните от ИДИЛ оръжия са създадени от Китай (43,5%) и Русия (9,55%), излиза наяве от отчета.





Как създадените в Европейски Съюз оръжия доближават до ИДИЛ?

Според отчета Съединени американски щати и Саудитска Арабия са внесли оръжия от страни в Европейски Съюз и по-късно са ги предали на групи, борещи се против ИДИЛ. 

Организацията е съумяла да наблюдава конфискувани от " Ислямска страна " оръжия до такива, изнесени от България за Саудитска Арабия, като в договорите са включени клаузи, съгласно които оръжията не би трябвало да се реекспортират. 

Данните демонстрират, че Съединени американски щати също постоянно са отклонявали създадени в Европейски Съюз оръжия към опозицията в Сирия, които по-късно са попадали в ръцете на джихадистите. 

CAR е уведомила производителките на оръжията за откритието си. Страните са удостоверили, че в случаите, в които договорите са съдържали клаузи, съгласно които оръжията не би трябвало да се изнасят наново, смятат, че оръжията са пренасочвани от Съединени американски щати. 

Докладът за оръжията на ИДИЛ е оповестен на фона на загубите, които джихадистите понасят в Ирак и Сирия. По-рано през декември Ирак разгласи цялостна победа над ИДИЛ. Миналата седмица пък Русия разгласи цялостна победа над ИДИЛ в Сирия, а съветският президент Владимир Путин подреди изтеглянето на съветските военни. 

Какво е ситуацията с боеприпасите?

Не единствено създадени в Европейски Съюз оръжия доближават до ИДИЛ. Същото важи и за боеприпасите. Според CAR към 20% от конфискуваните от " Ислямска страна " муниции в Ирак и Сирия са от страни в Европейски Съюз. 

Най-често те са създадени в Румъния (13,25%), следвани от България (4,44%). Най-често боеприпасите идват още веднъж от Русия и Китай (по 25%).

15% от боеприпасите са създадени през последните седем години. За съпоставяне, едвам 2% от оръжията от Европейски Съюз, открити в ръцете на ИДИЛ, са създадени през последните седем години. 





Изображения: CAR
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР