Близо един милион животински и растителни видове са застрашени от

...
Близо един милион животински и растителни видове са застрашени от
Коментари Харесай

Мрачна статистика: Изчезват милион животински и растителни видове

Близо един милион скотски и растителни типове са застрашени от изгубване в околните десетилетия - това е мрачната статистика в последния международен отчет за природата на Организация на обединените нации. Според изследването, тази отрицателна наклонност може да се предотврати, само че е нужна незабавна смяна на отношението на човечеството към околната среда, съобщи Bulgaria ON AIR.
Изготвянето на дълго чакания отчет на Организация на обединените нации лиши три години. В него са представени над 15 хиляди научни разработки. Окончателната му дължина е 1800 страници. Прогнозите в него, обаче, са пагубни. Според отчета, последните 50 години от човешката история са били най-унищожителни.
"Губим типове с историческа скорост - близо един милион типа са застрашени. Това не е проблем единствено за природата, а и за стопанската система, развиването, сигурността, морала и етиката ", уточни шефът на експертна група към Организация на обединените нации на биоразнообразието сър Робърт Уотсън.
От 1970 година насам, популацията на земята се е удвоило, международната стопанска система се е нараснала четирикратно, а търговията е 10 пъти повече. За да може да бъде обезпечена храна, вода и сила на растящото население, единствено в интервала сред 1980 и 2000 година са изсечени над 100 милиона хектара тропически гори. А влажните зони са едвам 13% от това, което са били през 1700 година. Тези дейности, предопределени за растежа на човечеството, обаче, ще му навредят дълготрайно.
"Загубата на биоразнообразие заплашва човечеството - да вземем за пример, обезпечаването на храна, вода и сила. Намаляването на естествените запаси може да докара и до спорове сред хората в някои елементи на света, най-вече по-бедните такива ", добави Уотсън.
Скоростта на изгубване на типове е десетки, даже стотици пъти по-бърза от последните 10 милиона години. Ефектите върху почвите също са отрицателни, като близо 23% са изгубили плодовитостта си. А единственото, което може да предотврати унищожаването на природата, е незабавна смяна на световната икономическа и финансова система.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР