Близо две години след вандалския акт през 2020 г. пластиката

...
Близо две години след вандалския акт през 2020 г. пластиката
Коментари Харесай

След близо 2 години: Скулптурата на богинята Диана е възстановена, но на ново място във Варна

Близо две години след вандалския акт през 2020 година пластиката „ Диана – богинята на лова “ към този момент е възобновена, само че не е сложена на остарялото си място в градинката на „ Севастопол “, а е с нова локация - площад " Съединение " във Варна. На метри от нея е ситуиран паметникът на Шарл Азнавур, който бе открит публично в понеделник.

" Въпросите за реставрацията и избора на ново място на скулптурата бяха авансово прегледани в Експертния съвет по естетизация на градската среда, който реши, че след реставрацията тя би трябвало да откри ново място ", оповестиха от дирекция „ Култура и духовно развиване “ към Община Варна в отговор на питане на Moreto.net.

Поставянето на „ Диана “ на новото ѝ място е утвърдено от ЕСУТ, а позволение за слагане е издадено от районното кметство. Общата стойност на реставрацията и монтажа на скулптурата е 6300 лева

" На среща с него бяха разисквани няколко разновидността и бе призната концепцията да бъде сложена на пл. „ Съединение “, където към този момент се намира друга негова творба - пластиката „ Афродита “. Така двете творби биха основали самобитен скулптурен отбор ", прецизират от дирекция „ Култура и духовно развиване “
Доц. Момчил Марчев обаче не е склонен с преместването на творбата си, тъй като счита, че градинката на " Севастопол " е най-подходящото място за нея и варненци са привикнали да я виждат точно там.

" Поради изчерпването на средствата за поправки и поддръжка на статуи в бюджета на дирекция „ Култура и духовно развиване “ към дадения миг (есента на 2020 г.), се наложи прекачване на разхода за 2021 година Подборът на експерти за реставрацията, приемането на предложения, разискване на методите за реституция и координиране на новото място, което включваше диалози и срещи с нейния създател и със експерти в дадената сфера, също лишиха време ", допълват от общинската дирекция.
Към момента Община Варна не възнамерява слагането на нова статуя на остарялото място на композицията " Диана - богинята на лова ".

Припомняме, че скулптурната комбинация " Диана - богинята на лова " се намираше на бул. " Княз Борис І " в югоизточния ъгъл на градинката " Севастопол ".

В началото на октомври 2020 година тя стана обект на вандалски акт, като на мястото остана единствено лъва от композицията. Тогава полицията задържа 40-годишен мъж за увреждането на пластиката и кражбата на фигурата на богинята Диана.

Творбата е основана през 2005 година от Момчил Мирчев, до момента в който учи в Националната художествена академия в София. Според създателя композицията съставлява актуален прочит на един от най-красивите сюжети в античната митология, " който носи в себе си обаянието от хубостта на извивките, силата и живота, който струи от човешкото тяло от една страна и придвижването и първичната мощ, която характеризира фигурата на звяра от друга ".

Скулптурата е висока над 2 м и съставлява хармонично построена комбинация, оформяща триъгълник с основа, формирана от трагичното, само че гладко извито тяло на борещ се за живота си лъв, а двете страни на триъгълника са структурирани от отчетливата анатомия на богинята, държаща копие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР