Близо два века и половина един Купидон остава скрит под

...
Близо два века и половина един Купидон остава скрит под
Коментари Харесай

Скрит Купидон се появи в известна картина на Вермеер 250 години по-късно

Близо два века и половина един Купидон остава прикрит под слой багра в една от известните картини на холандския художник Йоханес Вермеер " Момиче, четящо писмо до отворен прозорец ". Сега той последователно още веднъж става ясно благодарение на опитни реставратори, споделя изданието Art Newspaper.

Още преди 40 години рентгенова фотография на картината демонстрира на откривателите, че в горната дясна част на платното е изобразена картина на Купидон. Учените одобряват, че Вермеер самичък е решил да го скрие, защото е трансформирал решението си за финалния тип на картината. Скорошни лабораторни проби обаче разкриват, че без подозрение тъкмо тази фигура е била покрита с багра десетилетия, откакто нейният създател я приключва.

" Имаше даже пласт замърсяване над истинския лак върху Купидон, което демонстрира, че картината е била в истинския си тип няколко десетилетия ", споделя Ута Найдхард, основен реставратор от Художествената изложба в Дрезден. Тя добавя още, че скриването на Купидон е наложило и използването на по-тъмна багра от тази, употребена за декор автентично от Вермеер.

Найдхард разказва това разобличаване като едно от най-изумителните прекарвания в своята кариера. " Това я прави напълно друга картина ", споделя тя.

 Скрит Купидон се появи в известна картина на Вермеер 250 години по-късно
© Wolfgang Kreische, SKD

Създане през 1657, " Момиче, четящо книга до отворен прозорец " е част от градската сбирка на Дрезден от 1742 година и една от едвам 35-те картини, които се приписват на Вермеер. Същата картина на Купидон участва и в платното му " Млада жена на клавесин ", която се обитава в Националната изложба в Лондон. Учените считат, че картините могат да изобразяват част от неговите персонални движимости. В списък на неговата благосъстоятелност от 1676 година вдовицата му загатва " един Купидон ".

Вермеер постоянно употребява картини в картините си като средство да съобщи спомагателна информация или като коментар. Картината на Купидон е " единствената диря, която загатва за любовна история " в платното му, споделя Найдхард. Тя признава също, че на част от феновете, осведомени с картината от преди реставрацията, може и да им липсва нейният предходен декор.

В момента работата по реставрацията на картината продължава. Тя е почнала през 2017 година, когато галвният реставратор на Дрезден Кристоф Шьолцел се заема да отстрани горния пласт лак, който с годините е потъмнял и е направил цветовете на картината по-жълтеникави.

След лабораторните проби, извършени в Дрезден с поддръжката на " Рейксмузеум " от Амстердам, при започване на 2018 година се взима решение в допълнение добавеният пласт багра да бъде отстранен и Купидон да бъде оголен. Съветници по реставрацията са експерти от Амстердам и Вашингтон, а тя се реализира със съдействието на фондация " Хата " в Амстердам и Токио.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР