Ексклузивно: Бивши републикански съдебни служители одобряват предложението на специалния прокурор за бърза дата на процеса по делото на Тръмп от 6 януари

...
Близо дузина назначени от републиканците бивши съдии и високопоставени федерални
Коментари Харесай

Близо дузина назначени от републиканците бивши съдии и високопоставени федерални висши правни служители в понеделник одобриха датата на процеса на 2 януари 2024 г., предложена от специалния прокурор Джак Смит в неговото наказателно дело за намеса в избори през 2020 г. срещу Доналд Тръмп.

Заявлението на amicus беше представено на Окръжния съд на Съединените щати за окръг Колумбия като проект на Образователния фонд „Демокрация 21“ в делото срещу Тръмп от 6 януари 2021 г. Това се случва, когато бившият президент и неговият екип се стремят да проточат делото до след изборите, въпреки че окончателното решение за датата на процеса ще бъде взето от председателстващия съдия Таня Чуткан. Решението й вероятно ще дойде до края на този месец.

Докладът, в който се подчертава, че бързият процес е в интерес на американската общественост, се равнява на значителен упрек към призивите на правния екип на Тръмп за протакане на производството. Републиканската акредитация на нейните автори се противопоставя на многократния аргумент на бившия президент, че графикът на неговия процес е партизанско упражнение срещу него.

„Няма по-важен въпрос пред Америка и американския народ – и пред самото функциониране на демокрацията – от това дали бившият президент е виновен за престъпно подкопаване на изборите в Америка и американската демокрация, за да остане на власт, въпреки че американският народ е гласувал да предадат властта си на наследника на бившия президент, президента Джоузеф Байдън“, се казва в кратката информация на 11 видни републикански правни експерти.

„Не е заложено нищо по-малко от американския експеримент в демокрацията и демократичното управление, който започна с основаването на нашата нация преди почти двеста и петдесет години.“

Бивш адвокат Генерал Алберто Гонзалес говори по време на пролетната конференция на отдела за млади адвокати на Американската асоциация на адвокатите за 2019 г. във Вашингтон. class= Бившият главен прокурор Алберто Гонзалес говори по време на Пролетната конференция на Отдела за млади адвокати на Американската асоциация на адвокатите през 2019 г. във Вашингтон. Марк Уилсън/Гети изображения

Сред тези, които подписаха кратката информация, са Алберто Гонзалес, бивш главен прокурор на Съединените щати и съветник на президента в администрацията на Джордж У. Буш, и Дж. Майкъл Лутиг, пенсиониран федерален апелативен съдия, който е съветвал тогавашния вицепрезидент Майк Пенс относно задълженията му за удостоверяване на изборите през 2020 г. Лутиг, бивш съдия в 4-ти окръжен апелативен съд на САЩ, който се смята за републиканец в юридическата категория, става все по-откровен в критиките си към Тръмп и Републиканската партия.

Докладът цитира Закона за бързото съдебно производство в аргумента, че предложената от Смит дата е „разумна“, като същевременно отчита „интереса на американската общественост към бързо разрешаване на този изключително важен случай“.

Освен това се твърди, че предложената от Смит времева линия „уважава и служи на собствения интерес на бившия президент от бърз процес“.

Тръмп се призна за невинен по-рано този месец по четири наказателни обвинения, свързани с опитите му да отмени президентските избори през 2020 г. В предложението си, подадено в четвъртък, Смит каза, че представянето на доказателства в процеса ще отнеме „не повече от четири до шест седмици“, което означава, че Тръмп може да се наложи да прекара делничните си дни в съда пред съдебни заседатели в решаващите първи два месеца от президентските избори изборната година и започва първичното гласуване за републиканците. Събранията в Айова са насрочени за 15 януари.

Тръмп, възразявайки на предложението в публикация на Truth Social, каза, че всеки съдебен процес по делата срещу него трябва да се проведе, „ако изобщо се проведе“, след президентските избори, „поради правата ми по Първата поправка“. Той определи обвиненията като „намеса в изборите“.

На тази снимка от юни 2022 г. Дж. Майкъл Лутиг пристига, за да свидетелства пред избраната комисия на Камарата на представителите, разследваща бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия. На тази снимка от юни 2022 г. Дж. Майкъл Лутиг пристига, за да свидетелства пред избраната комисия на Камарата на представителите, разследваща бунта на 6 януари 2021 г. в Капитолия. Дрю Ангерър/Гети изображения

Авторите на amicus brief твърдят, че случаят на Смит „трябва да бъде ясен и да не представлява много основателна причина за забавяне извън предложения от правителството график и дата на процеса“.

В кратката информация се добавя: „Бившият президент има право на този бърз процес по закон. Той няма право на несправедливо забавяне на процеса, за да обслужва своите чисто лични и политически интереси при забавянето на процеса."

Авторите ще се нуждаят от разрешение от Chutkan, за да включат подаването си в протокола като външна страна по делото.

В допълнение към Гонзалес и Лутиг, авторите включват: Стивън Калабрези, съосновател на Федералисткото общество; бившият губернатор на Масачузетс Бил Уелд; бивши високопоставени служители на Министерството на правосъдието Стюарт Герсън, Дон Айер и Джонатан К. Роуз; Пол Розенцвайг, бивш заместник-помощник секретар по политиката в Министерството на вътрешната сигурност; бившият главен адвокат по етика в администрацията на Джордж У. Буш Ричард Пейнтър; бившият главен прокурор на Ню Джърси Джон Фармър; и Стан Туарди, бивш американски прокурор за щата Кънектикът.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР