Близо десетина въздушно-спасителни акции е реализирал спартанът за служебното правителство

...
Близо десетина въздушно-спасителни акции е реализирал спартанът за служебното правителство
Коментари Харесай

Спартан-ски имидж

Близо десетина въздушно-спасителни акции е осъществил спартанът за служебното държавно управление от началото на годината. Ще кажете - доста? Може да е правилно. Не че не е летял и предходни години, просто шумът беше много по-слаб. От няколко месеца единственото, което работи в служебното здравно министерство е този Спартан. Като изключим няколко пиар визити на министъра из провинцията, където инспектира готовността на мобилните екипи от регионалните лечебни заведения да обикалят прилежащите села за прегледи и съвещания на популацията. Имаше и една аудиенция в Бургас, където отиде за види новата система за телемедицина, с която ще се съветват самотни възрастни, които нямат интернет.

Но да погледнем в дати незабавните въздушни акции на Министерство на здравеопазването от началото на годината. Всъщност те не са единствено на Министерство на здравеопазването, защото за всяка от тях медиите получаваха прессъобщения и от Министерството на защитата. Да забележим ние какво е съгласуваност по време на избавителна интервенция.

На 6 януари от Силистра е превозена родилка в тежко положение. Жената родила близнаци, настъпили затруднения. Двете министерства се координарат, кола за спешна помощ пътува до Балчик, оттова Спартанът поема нещата до софийския Майчин дом.

На 29 януари машината отново лети, този път с цел да прибере пребития секретар на българския културен клуб в Охрид. След ден подвига крилата за донорска обстановка. А още един ден по-късно се постанова да транспорти новородено в тежко положение. Половината февруари минава без подобаващи случаи за спартански акции, само че идва 17-ти и с него до Любляна се транспортира онкоболно дете. Телевизии снимат, публицистите са на крайник.

След дни, на 21 февруари, дете в сериозно положение от Бургас бива превозено до столицата. Медиите получават щедро прессъобщение, от което излиза наяве какъв брой комплицирана, само че добре координирана е избавителната акция:

" Министърът на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев е бил известен за случая късно нощес и е координирал опцията за реализирането на полета с министъра на защитата. Още през вчерашния ден е осъществено и сформирането на медицински екип. След голям брой диалози с медицинските екипи на УМБАЛ - Бургас, СБАЛДБ " Проф. доктор Иван Митев ", УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ", Военномедицинска академия, центровете за незабавна здравна помощ в Бургас и София е решено консултацията на детето да бъде осъществена в УМБАЛ - Бургас от реанимационен екип на " Пирогов ", който след оценка на клиничното положение да реши опцията за превозване. "

Екипи, диалози, съвещания и отново екипи. Сън не спят.

През март машината пали за донорска обстановка. През април излетява за друга донорска обстановка и за родилка в тежко положение. Последно (засега) Спартанът закара филантропична помощ за потърпевшите от земетресението в Турция.

Защо е тази невиждана въздушно-медицинска интензивност? Вярно, избавят се хора, само че надали през последните 3-4 месеца тежките случаи са се нараснали за разлика отпреди. Просто моментът е по-деликатен поради заиграването на служебните с HEMS (Helicopter Emergency Medical Service) или така наречен незабавна здравна помощ по въздух.

Първо мотаха, след това провалиха публичната поръчка за доставка на медицински хеликоптери, която постоянното държавно управление разгласи. После подписаха със същата компания контракт без социална поръчка с протоколни фотоси в Министерството на здравеопазването. Договорът се оказа подписан няколко дни по-рано, събрали се единствено да се фотографират и да има картинка за малките екрани.

Анулираха и поръчката за хеликоптери чартърен, която щеше да се обслужва от български екипажи и след това взеха два хеликоптера на " влажен лизинг " за три пъти по-висока цена. Хаотичните и очевидно нерационални решения на служебния кабинет провокираха разумни въпроси. Някои от тях зададе неосъщественият началник на НEMS Георги Гводейков.

Той явно не е впечатлен от избавителните въздушни акции на служебните, само че абсолютно е прав в изказванието си, че " Спартанът напоследък се е трансформирал в огромната атракция за медиите, която би трябвало да покаже на нас простолюдието по какъв начин се избавя и съхранява най-ценното - човешкият живот ". Ние до момента не знаехме, само че в ерата на Меджидиев видяхме с очите си по какъв начин става.

Резонен е въпросът на Гвоздейков за какво, в случай че се търси реакция в одобрения по целия свят " златен час ", Спартанът лети от Силистра, Добрич, Сливен все в София? Толкова безпомощни ли са най-близките огромните лечебни заведения отвън столицата?

Особено сладкодумен е образецът с родилката от Сливен. Оказва се, че тежката организация по въздушното ѝ превозване е лишила два часа (само за полета) и 2000 кг гориво. А превозването с кола за спешна помощ до София е щяло да трае единствено с 50 минути повече и с доста по-малко гориво. Жената, дай оже да оздравее, и до момента е в сериозно положение в столична болница.

Но всяка сходна акция е съпроводена с напоителни брифинги, включвания онлайн от съответната софийска болница когато и да е на денонощието. Съспенс, напрежение, избавя се живот, надали не за първи път. Служебният здравен министър дори се фотография със избавената родилка от Силистра, която отиде в Министерство на здравеопазването да му благодари.

Да попитаме и по какъв начин се преценя кой случай е задоволително незабавен за въздушен превоз, кой и по какъв начин пресмята успеваемостта на избавителните акции?

Или пък да не питаме. То е ясно - някой кърпи имидж на гърба на пациентите и за сметка на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР