Близо денонощие в Близкия изток цари примирие. Спирането на огъня

...
Близо денонощие в Близкия изток цари примирие. Спирането на огъня
Коментари Харесай

Хронология на ескалацията на напрежението между Израел и „Хамас“

Близо денонощие в Близкия изток царува помирение. Спирането на огъня влезе в действие в 2:00 ч. през нощта. Споразумението сред " Хамас " и Израел беше реализирано с посредничеството на Египет, Катар и на бюрото на Организация на обединените нации в Йерусалим.

Световните водачи приветстваха прекратяването на огъня.

Как обаче стартира най-тежката ескалация сред двете страни от 2014 година насам?

13 април – Първи конфликти
На 13 април избухват първите конфликти сред палестинци и израелската полиция в Източен Ерусалим. Причината – в първия ден от свещения за мюсюлманите месец Рамазан край една от портите на Стария град са сложени ограждения. Палестинците са гневни, че по този начин не могат да се събират след молитва към джамията " Ал Акса ".

2 май – Високо напрежение
От началото на май стартират регулярни конфликти сред органите на реда и протестиращи против развой, който заплашва с изселване палестински фамилии от домовете им в квартал в Източен Ерусалим поради еврейски заселници.
Снимка: EPA

10 май – Взаимен обстрел
На 10 май планувано шествие на израелски националисти за годишнината от окупацията на Източен Ерусалим подклажда в допълнение напрежението. Ранени са над 300 души. " Хамас " дава на Израел ултиматум да изтегли войските си от региона на Храмовия рид. Когато Тел Авив не го прави, от Ивицата Газа политат първите ракети към Ерусалим от години насам. Израел стартира ответни въздушни удари против Газа.

15 май – Жертви и опустошения
На 15 май, след предизвестие, израелските военновъздушни сили срутват многоетажен блок, в който се обитават няколко интернационалните медии. След примирието не престават договарянията за дълготраен мир с посредничеството на Египет.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен ще отпътува още идната седмица за Израел и палестинската автономност в опит за намиране на трайно решение на спора. Президентът Джо Байдън удостовери поддръжката на Съединените щати за Израел, както и за установяването на самостоятелна палестинска страна.

„ Няма смяна в моя ангажимент към сигурността на Израел. Но смяната в обстановката би трябвало да пристигна от установяването на две страни. Това е решението “, съобщи Джо Байдън.

В доста страни по света се организират демонстрации в поддръжка на палестинците и против израелската окупация на Източен Ерусалим.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР