Близо четвърт милион чехи протестираха днес в Прага срещу премиера

...
Близо четвърт милион чехи протестираха днес в Прага срещу премиера
Коментари Харесай

Четвърт милион чехи протестираха срещу премиера и президента

Близо четвърт милион чехи стачкуваха през днешния ден в Прага против премиера и президента на страната, които упрекват в подкопаване на демокрацията 30 години след Нежната гражданска война, свалила комунизма.

Събралите се от цялата страна извършиха парка Летна, развявайки чешки и европейски флагове. Мнозина скандираха " Ние сме тук ", сходно да митингите на същото място, помогнали за издигането на дисидента Вацлав Хавел за президент на страната с 10.7 млн. души население.

Организаторите приканват премиера Андрей Бабиш да скъса връзките си с холдинга си " Атроферт " и да постави завършек на спора на ползи, в който се намира. Ако не приема това, той би трябвало да подаде оставка до края на годината, споделят те. Бабиш упорства, че е уредил законно разделянето сред поста и компаниите си.

" Някои от политиците ни се схващат за какво сме тук, други не желаят да си скапват почивните дни ", споделя Бенямин Рол, един от уредниците. През лятото тук се събра същият брой хора, а в този момент приказваха някогашни дисиденти, взели участие в митингите от 1989 година, които споделиха, че Бабиш и президентът Милош Земан не имат качества да са министър председател и президент на Чехия.

 Четвърт милион чехи стачкуваха против премиера и президента
© Reuters

Премиерът и неговата популиста партия ANO остават най-популярни, само че също по този начин и разделят чехите, в това число поради участието му в компартията и контактите му със специфичните служби. Според Земан, който упорства за близки връзки с Русия и Китай, митингът е недемократичен, защото не уважавал решението да бъдат прекъснати обвиняванията против Народното събрание, както и отводът на Народното събрание да подложи на импийчмънт президента.

" Напомням, че Бабиш има 1.5 млн. гласа на изборите, а аз - 2.85 млн. Срещу такова присъединяване събралите се на Летна са дребна парченце ", съобщи Земан за изданието ParlamentniListy.cz.

В неделя митингът минава към акции в блио 140 града из цялата страна, както и в чужбина.

 Четвърт милион чехи стачкуваха против премиера и президента
© Reuters
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР