Близо четири милиона са потребителите на Facebook в България. Но

...
Близо четири милиона са потребителите на Facebook в България. Но
Коментари Харесай

Колко про Путин може да е bg Facebook?

Близо четири милиона са потребителите на Фейсбук в България. Но все по-често обществената мрежа стартира да се държи враждебно към тях, блокирайки профилите им най-малко за месец. В множеството случаи без съответни пояснения и аргументи. Кой модерира Фейсбук у нас? Защо го прави тъкмо по този начин? Кога се намесва изкуственият разсъдък и по кое време човешкият? Кой кого рапортува и до каква степен стига силата на троловете? Чия среда е по-замърсена – виртуалната или действителната?

Един от образците - Фейсбук профилът на основния редактор на BIRD.BG Атанас Чобанов беше свален за 30 дни след шерване на обява на Европейския парламент, оповестил Русия за държава-спонсор на тероризма. В отговор BIRD разгласява персоналните профили на десетки чиновници на TELUS International България, призовавайки да избират сред репутацията и възнаграждението си. Казусът провокира остри разнопосочни реакции, следващ спор за качеството на модерацията на българския Фейсбук и несъгласия по отношение на кои профили, изявления и мнения се цензурират и кои минават сред капките.

Многократно блокиран беше и профилът на Христо Комарницки. В. " Сега " ни срещас него и журналиста Димитър Стоянов от BIRD.bg, както и с някогашния министър на електронното ръководство Божидар Божанов, който има хрумвания по какъв начин да бъде решен казусът.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР