Близо четири месеца българка и бебето ѝ са блокирани в

...
Близо четири месеца българка и бебето ѝ са блокирани в
Коментари Харесай

Българка е блокирана в Сърбия с бебето си

Близо четири месеца българка и бебето ѝ са блокирани в Сърбия и не могат да се приберат в България. Причината - дамата ражда прибързано в Ниш, до момента в който пътува от Австрия към България, заяви Нова ТВ. 

Сръбските управляващи отхвърлят да издадат паспорт на детето без единодушието и на двамата родители. От бащата, обаче няма и диря и той се търси. Боряна и брачният партньор ѝ се срещат в Австрия, където и двамата живеят и работят. Преди близо година обаче мъжът, който е сръбски жител, ги изоставя.

Българката взема решение да се прибере у нас, където да роди и отгледа сама детето си. Малко преди сръбско-българската граница обаче дамата получава контракции и постъпва в болница - месец преди термина. Така майката схваща, че няма по какъв начин да се върне в България, защото без автограф от бащата детето не може да напуща Сърбия. Такива са и законите у нас, споделят управляващите в Ниш.

Нещастна случайност. Така Боряна дефинира появяването на щерка ѝ на бял свят тъкмо в Сърбия - родината на брачна половинка ѝ, с който не се е виждала и чувала близо година. „ Въобще не ми е било цел да я родя тъкмо в Сърбия. Аз бях на път за България, където беше планувано и самото раждане. Въобще не ми мина през мозъка, че нещо такова може да се случи. Непланирано и тъкмо месец по-рано, в сравнение с трябваше да се роди. ” - споделя Боряна.

След раждането на Лена, Боряна схваща, че към този момент не могат да продължат към България, в случай че няма единодушие от страна на бащата. И от няколко месеца двете живеят в хостел в Ниш.

„ Много мъчно се отглежда бебе в  хостел. Обаче имам поддръжка от страна на притежателите на този хостел. И макар че нямат никакви условия за развъждане на малко бебе, съумявам някак. Искам да благодаря на всички хора, които оказват помощ. ” - показва дамата.

Сред тях е и консулът ни в Ниш, който спомага на Боряна да получи акт за раждане от общината.  Това обаче не значи, че тя може да пътува с бебето.

„ От там се поражда въпросът - без автограф от посоченото лице като татко в акта за раждане, ние не можем да издадем документ за идентичност, паспорт. Същото важи и по сръбското законодателство. Именно това е казусът. ” - твърди Димитър Цанев, консул на България в Ниш.

От мъжа обаче няма и диря. „ Сръбските управляващи го търсят, търсят го, само че доколкото ми е известно няма никаква връзка с него. Възможно е и да не е на територията на Сърбия. ” - безапелационен е консулът.

„ В момента никой не знае и самата аз не знам къде се намира ”, съобщи българката.

Така за българката единствен вид остава да води дело - за отсъждане на родителските права единствено на нея и анулиране на брака. Свързала се е и с юрист.  А до дни Боряна и Лена ще бъдат трансферирани в институция за настаняване на майки с деца.

„ Специален дом в Белград с всичко належащо. Ще ми се дава и храна за мен и за дребната Лена - мляко, пелени, до момента в който не приключим всички останали процедури, да мога да ѝ извадя паспорт и да се приберем в България. Планът ми е да бъда в България при своите родители. ” - изяснява Боряна.

И най-сетне да ги запознае с внучката им, която към този момент близо четири месеца гледат единствено от екрана на телефона.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР