Близо четири години след като Гърция отпразнува края на спасителната

...
Близо четири години след като Гърция отпразнува края на спасителната
Коментари Харесай

Четири години след спасителната програма Гърция се готви за нова рецесия

Близо четири години откакто Гърция отпразнува края на избавителната стратегия, която наложи тежки финансови и стопански промени в страната, гърците още веднъж са загрижени за икономическите си вероятности.

Гърция, сходно на останалите страни от Европейския съюз, е обхваната от възходящите цени на храните и горивата - наклонност, която се изостря от продължаващата инвазия на Русия в Украйна, написа CNBC.

Гърция мина през три поредни избавителни стратегии след дълговата рецесия отпреди десетилетие. Но, сходно на останалия свят, южната ни съседка претърпя стопански спад през 2020 и 2021 година заради пандемията от ковид и в този момент е изправена пред нов стопански напън с едни от най-високите равнища на инфлация в Европа.

Оценка на европейската статистическа работа сочи, че главната инфлация в Гърция е била 10.7% през май, спрямо 9.1% през април. За елементарните жители това е огромна смяна.

Според отчет на eKathimerini, наемите в цяла Гърция са се повишили с 5% сред есента на 2020 година и есента на 2021 година, само че в някои елементи на Атина те са нарастнали с цели 17% за същия интервал.

Междувременно цените на автомобилните горива в Гърция са над междинните за Европейски Съюз, съгласно отчет на Европейската комисия. Правителството на страната е определило ценови таван за електрическата енергия на едро в опит да помогне както на потребителите, по този начин и на промишлеността да се оправят с внезапно повишаващите се разноски.

Въпреки това финансовите анализатори към момента не "бият паника " за Гърция. Йонас Флориани, анализатор в AXIA Ventures group, разяснява пред CNBC, че Гърция има високо равнище на спестявания, което ще бъде потребно, в случай че икономическата обстановка се утежни.

В същото време гръцките банки са в доста по-силна позиция, в сравнение с след международната финансова рецесия, а Атина получава огромна част от европейските фондове за възобновяване, които ще оказват помощ за обществени вложения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР