Близо 90 социалистки от София, Монтанско, Видинско и Врачанско обсъждаха

...
Близо 90 социалистки от София, Монтанско, Видинско и Врачанско обсъждаха
Коментари Харесай

Социалистките от Северозапада искат АЕЦ Белене

Близо 90 социалистки от София, Монтанско, Видинско и Врачанско обсъждаха преди дни ролята на дамите за превъзмогване на демографската рецесия и диспропорциите в изоставащите северозападни региони. На кръгла маса в Монтана членове на Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия набелязаха главните проблеми на района, както и вероятните им решения.
Всички се сплотиха към мнението, че демографската рецесия, от която страда страната, към този момент се е трансформирала в злополука. Това е и претекстът им да упорстват планът "Визия за България " освен да бъде допълнен с разнообразни оферти, а да претърпи и значима смяна - демографският раздел да мине от осма на първа позиция и с него да стартира концепцията на Българска социалистическа партия за смяна на модела в България. Социалистките упорстват за целенасочена политика и стратегии за битка с демографския проблем.
Семинарът на дамите е част от план, финансиран от Фонда за политически начинания на Българска социалистическа партия. Няма нищо по-естествено от това дамите да се грижат и да пазят бъдещето на нацията, посочи от името на уредниците водачът на столичните социалистки Таня Найденова.
Макар и чисто женски, семинарът бе почетен от партийните водачи на общинските и регионални организации, координаторите на Българска социалистическа партия, както и от трима депутати - Атанас Костадинов, Филип Попов, Николай Иванов. Четвърти депутат се включи, само че като главен преподавател - Дора Янкова. Гост и участник в срещата бе и ръководителят на Националното обединяване на дамите социалистки Катя Николова.
"БСП поддържа построяването на АЕЦ "Белене ". Това е план, който стопански съществено ще издърпа Северозападния регион ", съобщи Янкова, която е и зам.-председател на парламентарната комисия по районно развиване. Думите й провокираха ръкопляскания в залата и срещнаха цялостна поддръжка.
Янкова напомни, че във "Визия за България " е очакван специфичен фонд "Индустрия ", който да съживи обществената инфраструктура. Проектът на социалистите планува и данъчни облекчения при вложения в по-слабо развити райони като Северозапада, добави тя. Народният представител означи, че дребните обитаеми места страдат от многочислени проблеми, в това число и едва развита инфраструктура. "Няма превоз до селата, хората мъчно съумяват да се погрижат за здравето си. В по-бедните райони жителите заплащат по-скъпо за тези услуги, които са им обезпечени сякаш като безвъзмездни в Конституцията ", възмути се тя. Янкова предложи и основаването на колективен фонд, с който общините да могат да вършат предприятия и по този начин да подсигуряват по-добри услуги на жителите си, а не да разчитат единствено на "закованите " от страната средства.
Трябва да се откри капацитетът на Северозапада, освен да се чакат доста пари, а да се влага в действителни благоприятни условия и самоуверено да се влияе, безапелационна бе Дора Янкова. В тематиката се включи сътрудника й от Монтана Атанас Костадинов. "Всяка страна има най-малко пет конкурентни преимущества, на които е основана националната й стопанска система. Нека намерим българските пет предпочитани зони, а по-късно да го създадем и за всеки район. Всеки регион би трябвало да откри това, което ще го направи конкурентен по отношение на другите. Държавата би трябвало да ги подкрепя целеустремено - фискално, посредством законодателство, локални ограничения, вложения и налози. " Костадинов съжали, че в България има стотици районни тактики и концепции, само че резултат няма, а стопанската система запада.
Секретарят на ПГ "БСП за България " Филип Попов също настоя за целенасочена държавна политика към районите. Той съжали, че страната липсва от по-изостаналите елементи от страната. Мнението си поддържа с откъс от премиера, който преди време съобщи: "Аз политика за чичо от Койнаре няма да върша. " Попов означи, че се получава циничен кръг - в Северозапада няма хора, тъй като няма вложения, а няма вложения, тъй като няма хора. Народният представител изброи някои от концепциите, които социалистите оферират, за решение на този проблем във "Визия за България ".
"Всяка година, в резултат на демографските проблеми и емиграцията, изчезва град като Монтана. Всяка година популацията на България понижава с към 40-50 хиляди души ", съжали депутатът Николай Иванов. Според него извънредно значимо е да се търсят и бързо да се разпознават аргументите и проблемите, довели до тази обстановка. Трябва да се готвим за времето, уповавам се това да е скоро, когато ще покажем воля за решаването на тези тежки проблеми, загатна той за предварителни избори и победа на Българска социалистическа партия.
Тема на спор бе и мястото на майката в израстването на децата и подготовката на бъдещите учени, експерти и специалисти. Сред лекторите на кръглата маса бе и Нора Дянкова, родител на три деца. Според нея е належащо страната да насочи старания за подкрепяне на родителите, изключително тези с повече малчугани. Тя настоя за облекчения на младите фамилии и държавна грижа, която да насърчи раждаемостта. Като образци за сходни стъпки бяха посочени опциите за безлихвен заем за първо жилище, безвъзмезден превоз на децата до учебно заведение, разпределяне на ваучери за книги. Бе дадена концепция при кандидатстване в общежития многодетните фамилии да се употребяват с преимущество.
"Професионалното родителство " също бе наранено като проблем. Едни чакат усилване на приемната грижа, до момента в който други социалистки считат, че това е налаган от чужбина модел, който опонира на обичайните български полезности. Според някои от дамите, вместо децата да се трансферират от един приемен дом в различен, те би трябвало да бъдат осиновявани "овреме ".
Като проблем бе бележит фактът, че прекомерно млади, даже дребни, българки стават родители. Високата раждаемост от родилки без или единствено с главно обучение също обрича подрастващите, безапелационни бяха присъстващите. За тази цел бе препоръчано обществените помощи да са обвързани с съответни услуги, а не да бъдат под формата на пари. Според социалистките сходни средства непосредствено би трябвало да бъдат ориентирани към пособия, превоз и обучение.

Емилия Масларова:
Да не премълчаваме положителните практики от предишното

С апел да не се не помнят положителните практики от предишното се обърна към дамите някогашният обществен министър проф. Емилия Масларова. Тя означи, че допреди двайсетина години страната е мислела в по-глобален мащаб. По думите й демографският въпрос е бил привързан и даже обезпечен от икономическото развиване, просветителната и здравната политика. Според нея така наречен демократична народна власт е изоставила фамилията единствено на себе си.
Масларова даде редица образци по какъв начин други страни се грижат за младите фамилии и подрастващите. Експертката не пропусна да напомни, че през 2006 година бе въведена еднократна помощ за майките студентки. Бе решено те да получават 12 работни заплати вкупом. Сумата и през днешния ден е малко под 3000 лева, при новите хонорари би трябвало да е към 6000 лева Да си напомним, че Българска социалистическа партия към този момент е прилагала помощ за образованите млади родители, да уверим хората, че ще надграждаме постигнатото, прикани някогашният обществен министър.
Статистически данни за обезлюдяването и срутва в стопанската система на Видин, Враца и Монтана показа проф. доктор. Нено Димов, учител в Софийския университет. Той акцентира, че Северозападният район сензитивно изостава в демографско развиване. През последните няколко години бяха направени проекти, тактики за понижаване на това отрицателно развиване, само че трендовете в демографската рецесия се резервират, а нищо от тези планове не се съблюдава, съжали той. "Могат да се реализиран положителни резултати въз основата на мощни стопански тласъци, предпочитано развиване на индустриалния бранш в стопанската система, разкриване на нови работни места и нова среда за живот за хората в района. Без обучение не може да се приказва за позитивна динамичност в демографската обстановка на Северозапада ", безапелационен бе проф. Димов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР