Близо 90 случая на хепатит А са регистрирани в ромската

...
Близо 90 случая на хепатит А са регистрирани в ромската
Коментари Харесай

Взрив на хепатит А в Раковски, над 70 деца са заразени

Близо 90 случая на хепатит А са регистрирани в ромската махала на град Раковки, 71 от болните са деца на възраст от 1 до 14 години, оповестиха от  Регионална здравна ревизия – Пловдив.

20 са инфектираните деца от 1 до 4 години, а 43 - на възраст от 5 до 9 години. 8 са случите на хепатит при деца от 10- до 14-годишна възраст. Останалите 18 от общо 89 инфектирани с хепатит А са на възраст от 20 до 59 години. 

Тревожното е, че 43 от случаите са открити в учебни заведения и детски градини – 34 от тях са в ОУ „ Христо Смирненски “, 2 - в ОУ „ Христо Ботев “, в ДГ с яслена група „ Щастливо детство “ – 1 случай, и в ДГ с ЯГ „ Иглика “ – 6 случая. 

Разпределени по пол, общо 46 от инфектираните са дами, а останалите 43 – мъже. Първите случаи на хепатит А, прочут още и като " Болестта на мръсните ръце " в град Раковски са още от 16 август, прецизират от Регионалната здравна ревизия. Оттогава обаче огнището се разраства до сегашната обстановка на миниепидемия в града.

Болните са настанявани в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „ Св. Георги “ в Пловдив като се изследва навреме от чиновниците на Регионалната здравна ревизия. Незабавно се уведомяват общопрактикуващите лекари и проведените колективи – детски градини и учебни заведения, за интензивно наблюдаване и проучване на контактните с носителя на болестта. В учебните заведения и детските градини, където са регистрирани случаи на вирусен хепатит е въведен специален дезинфекционен режим. 
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР