Близо 90 са заразените с COVID-19 учители към вчерашна дата

...
Близо 90 са заразените с COVID-19 учители към вчерашна дата
Коментари Харесай

90 учители и 1 на 100 хил. ученици са заразени с COVID-19 |

Близо 90 са инфектираните с COVID-19 учители към вчерашна дата от 90 хиляди професионална група. 0.5% са карантинираните възпитаници, така като са взаимодействали с други инфектирани деца освен в учебно заведение, само че и отвън учебно заведение или родителите им са инфектирани. Ако би трябвало да го онагледим, 5 паралелки учат в електронна среда, 995 учат присъствено. 1 възпитаник на 100 хиляди е инфектиран.

Това заяви през днешния ден министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след откриването на академичната година в Софийския университет и разяснява, че " това ще бъде обстановката през тази година ", само че не планува изцяло затваряне на просветителната система. " Няма аргументи да вършим това ", безапелационен бе той.

Министерството на здравеопазването сега изготвя прагови стойности за прекъсване на присъственото образование, само че те ще бъдат доста по-високи от сегашните (среднодневно 200 заразени), за грипните вируси, посочи Вълчев.

" Най-вероятно ще има покачване на броя на инфектираните през идващите месеци със захлаждането на времето. Факт е, че повече време ще прекарваме в затворени пространства, само че се надявам да няма взрив в страната. Може би няма да се разминем и тази година със сезонните грипни вируси. Тогава е по-голяма вероятността за по-масово затваряне на учебни заведения, само че отново не приказваме за национално затваряне, а за обособени общини или области, прочее всяка година сме го имали това. Различното тази година е, че няма да се прекъсва просветителният развой. Учениците незабавно ще превключат към образование в електронна среда. Учениците, за разлика от ковид, са по-поддатливи на грипните вируси ", сподели още министърът.

Относно настояването за анулация на условието за носене на маски в общите пространства той уточни, че българският режим е един от най-либералните и под 10% от времето се изисква да се носят такива.

Вълчев разяснява и настояването за увеличение на броя дни, при които отсъствия могат да се извиняват по фамилни аргументи, отправено от Диян Стаматов - шеф на 119. учебно заведение в София и председателят на работодателската организация на шефовете. Аргументът му бе, че родители на заболели деца с леки признаци не желали да ги водят пред лекарските кабинети, където имало огромни скупчвания.

Сега дните не са 3, а 10 - поправи го министър Вълчев. Три са с позволение на класния началник и още 7 с позволение на шефа. Освен това сега нямаме черезвичайно скупчване, уточни министърът и допусна, че такова ще е налице през януари, февруари, когато дойдат сезонните грипни вируси.

Според него поставеният от Стаматов въпрос не е еднопосочен: " Ако едно дете не отиде на доктор, рискуваме част от признаците да не бъдат видяни от родителя. Разбира се, че родителят е угрижен за детето, само че въпреки всичко няма това професионално око, тези професионални знания. Медицинските експерти изрично предлагат детето да мине през доктор. Опасно е за останалите деца, в случай че детето се върне на учебно заведение, без да е минало през доктор. (...) Не можем с лека ръка да кажем децата да не вървят на доктор. Балансът сред правото на обучение и правото на здраве минава през преценката на медицинските експерти, най-често на персоналните лекари ".

" При 15 дни ще бъде по-облекчено за виновните родители, само че не би трябвало да забравяме, че имаме над 20% фамилии, в които липсва отговорност към образованието. За тях това ще бъде просто опция да не вървят на учебно заведение. Не би трябвало да вземаме решенията единствено поради тях, само че не можем и да не се съобразим. Ще се опитаме да намерим някакво оптимално решение ", даде обещание министърът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР