Близо 90 процента от отговорните за убийства на журналисти между

...
Близо 90 процента от отговорните за убийства на журналисти между
Коментари Харесай

ЮНЕСКО заклеймява безнаказаността при убийства на журналисти

Близо 90 % от виновните за убийства на публицисти сред 2006 и 2018 година в целия свят не са били осъдени, разгласи през вчерашния ден Организацията за обучение, просвета и просвета на Организация на обединените нации ЮНЕСКО, представена от Франс прес.

Според неин отчет през този интервал са били убити 1109 публицисти.

Освен това, тези закононарушения са скочили с 18 % сред 2014 и 2018 година, спрямо предходните пет години.

"Регионът на арабските страни е бил най-смъртоносен за пресата (30 на 100 от убийствата са осъществени там), следван от Латинска Америка и Карибите (26 процента) и Азиатско-Тихоокеанския район (24 на сто).

Докладът беше публикуван по отношение на Международния ден за слагане завършек на безнаказаността на закононарушенията против публицисти, който се отбелязва на следващия ден.

"Тази година, на 2 ноември Международният ден за слагане завършек на безнаказаността за закононарушения против публицисти ще бъде отдаден на локалните публицисти. С акцията #KeepTruthAlive, вниманието ще бъде ориентирано към това, че нападенията не се правят единствено против задгранични репортери, надалеч от очите на обществеността, в зони на военни спорове, акцентира генералният шеф на ЮНЕСКО Одре Азуле.

Вниманието ще бъде ориентирано към публицистите по места, работещи по тематики, свързани с корупция и политика, отвън зони на спорове, които са 93 % от убитите публицисти през последното десетилетие.

ЮНЕСКО счита, че виновни за това са всички тези, които слагат публицистите в заплаха, които убиват публицисти и тези, които не вършат нищо, с цел да се постави завършек на това принуждение.

Смъртта на един публицист не би трябвало в никакъв случай да поставя завършек на търсенето на истината, съобщи още Азуле.

По случай този Международен ден ще има семинари в Мексико и Уганда, в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк ще има галерия в памет на френските публицисти Гислен Дюпон и Клод Верлон, убити в Мали на 2 ноември 2013 година

Паметни събития и други прояви са планувани в двадесетина страни.

ЮНЕСКО работи за застраховане на сигурността на публицистите посредством проекта за деяние на Организация на обединените нации.

От месец юли насам ЮНЕСКО управлява нов Световен фонд за отбрана на медиите, основан по самодейност на Англия и Канада. Те оповестиха, че за интервал от 5 години ще дават 3 милиона лири (3,8 млн. долара) и1 милион канадски $ (756 000 долара).

Тези средства би трябвало да укрепят правната отбрана на работещите в медиите и да финансират обезпечаването на сигурност за тези, които работят в зони на спорове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР