Близо 90% от украинци ще изпаднат в крайна бедност, ако

...
Близо 90% от украинци ще изпаднат в крайна бедност, ако
Коментари Харесай

Близо 90% от украинците са застрашени от крайна бедност, ако войната се проточи

Близо 90% от украинци ще изпаднат в последна беднотия, в случай че войната се проточи през идната година, което би заличило две десетилетия на стопански растеж в европейската страна. Това разгласи Ахим Щайнер от Програмата за развиване на Организация на обединените нации в сряда, представен от Ройтерс.

Той заяви, че организацията работи с държавното управление в Киев, с цел да избегне най-лошия сюжет за срив на стопанската система. Целта първоначално е да се обезпечат парични преводи на част от фамилиите за храна, с цел да могат оцелеят и да се предотврати бягството им в чужбина

" Ако спорът е нескончаем,нивата на беднотия ще ескалират в забележителна степен “, сподели Щайнер пред Ройтерс.

Дългата война ще докара до провал на цялата стопанска система на Украйна, като 90% от хората ще попаднат под прага на бедността или да бъдат изложени на доста висок риск от беднотия.

Линията на бедността се дефинира от организацията на Организация на обединените нации като покупателна дарба под 5.5 $ на човек дневно, което е към 9.8 лв. дневно или към 300 лв. на месец. В България линията на бедността е 413 лв. на месец. Преди съветската инвазия към 2% от украинците са разполагали с по-малко от 5.50 $ дневно.

Икономически консултант на украинското държавно управление Олег Устенко съобщи, че Русия е унищожила инфраструктура за минимум 100 милиарда $ и че 50% от украинските предприятия са били изцяло затворени.

“18 години триумфи в развиването на Украйна могат да бъдат унищожени в границите на 12 до 18 месеца “, сподели Щайнер.

ПРООН преглежда " изпитани " стратегии, които е употребила в други конфликтни обстановки

Щайнер разяснява, че въвеждането на краткотраен главен приход е допустимо в Украйна, тъй като финансовата система към момента действа и има система от банкомати, които са сериозно важаен метод за бързо постигане до хората. Логистичните провокации са обилни, само че " не и непреодолими ", сподели той.

Кредитните линии и финансирането на Световната банка и Международния валутен фонд ще оказват помощ на украинските управляващи да могат да разпрострат такава стратегия.

В отчета на ПРООН се споделя, че интервенция за незабавни парични преводи, струваща към 250 милиона $ на месец, ще покрие частични загуби на приходи за 2,6 милиона души, които се чака да изпаднат в беднотия. Една по-амбициозна стратегия за краткотраен главен приход за обезпечаване на 5,50 $ дневно на човек би коствала 430 милиона $ на месец.

Очаква се украинската стопанска система да се свие с най-малко 10% през 2022 година вследствие на съветската инвазия, само че вероятностите могат да се влошат внезапно, в случай че спорът продължи по-дълго, се споделя в отчет на МВФ, оповестен в понеделник.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР