Близо 90% от фирмите в България ще раздадат бонуси за

Близо 90% от фирмите в България ще раздадат бонуси за ...

Повечето български шефове ще дават коледни бонуси.Близо 90% от фирмите в България ще раздадат бонуси за Коледа на служителите си. Това показва проучване Българска стопанска камара по поръчка на bTV.

Статистиката показва, че празничните надбавки са се увеличили през 2018 г., а едва 2% от работодателите няма да дадат на служителите си никакви допълнителни пари за празниците. Според зам.-председателя на БСК Камен Колев, това са фирми с лоши финансови резултати през годината.

В 2/3 от предприятията ще има финансови стимули, в по-малък процент ще са под формата на фирмени подаръци и ваучери.

„Работодателите осъзнават, че човешкият ресурс най-важен и се стремят да го стимулират. Осъзнават, че по този начин могат да го привлекат и задържат – с тези възнаграждения”, посочи Колев.

Половината от работодателите ще дадат като коледен бонус до 20% от месечното възнаграждение на служителите си.До 50% са решили да отделят 1/3 от предприятията. Има и фирми, които възнаградят работниците си и с цяла заплата.

13-та заплата ще получат във фирмите с добри финансови резултати, добър износ – базовите индустрии, металургията и ИТ сектора.

 

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg