Близо 9 млн. души по света по света умират всяка

...
Близо 9 млн. души по света по света умират всяка
Коментари Харесай

Имунотерапията ли е бъдещето в лечението на рака?

Близо 9 млн. души по света по света умират всяка година в резултат на ракови болести, множеството, за жалост, открити в късен етап. Според статистика на Световната здравна организация тези хора живеят най-много в страни със междинен или невисок приход, а измежду основните аргументи за тази смърност е прекомерно късното диагностициране на болните. Дори и в страните с най-хубава здравна система и най-качествен достъп до медицински услуги обаче, пациентите, които стартират лекуване в напреднал етап на заболяването, нямат огромни шансове, тъй като стават неоперабилни и единственото, което може да се направи тогава е използването на палиативни грижи – подобряващи качеството на оставащите дни живот на пациента.
Пред последните 20-тина година у нас статистиката е все по-мрачна – близо два пъти е повишен броят на болните от раковите болести, сочат данни от национално изследване. През 1996 година у нас е имало регистрирани близо 178 000 ракови болести или към 2200 случая на 100 000 души население. След 20 години, през 2016 година броят на записаните случаи на рак доближава цифрата от 287 000 или над 4000 болести на 100 000 души население. Превенцията на сходен вид болести в България не е измежду мощните страни на здравната ни система, а различните методии на лекуване са тематика табу. Именно това са част от аргументите, заради които от ден на ден българи избират лекуване в чужбина що се касае до сходни случаи.
Какво се случва на Запад?

" Най-доброто лекуване на рака е да не се стига въобще да не се разболееш от него. Иначе казано – профилактиката е най-важното нещо. Някои типове рак може да се предотвратят посредством смяна в метода на живот, при други най-важното е ранното им различаване. " Това съобщи един от най-уважаваните онколози в Европа – проф. Кристоф Цилински, началник на центъра за онкологични болести Academy Cancer Center към Wiener Privatklinik – (WPK) – една от най-големите частни австрийски лечебни заведения и една от дребното в Европа, която предлага на пациентите повсеместен метод от най-иновативните лекувания на рак.



Болницата е най-голямата частна здравна институция в Австрия и единствената в Централна Европа, която дава най-иновативния способ за лекуване на рак – имунотерапия. Лечението не е изключително известно у нас, само че към този момент жъне огромни триумфи в чужбина и от ден на ден са хората, които се обръщат към него.
Какво в действителност съставлява имуноонкологията?
Сочени за най-големият пробив в последните 20 години, имуноонкологичните лечения задействат имунната система на пациента по подобен метод, че тя сама да разпознае и унищожи туморните кафези, които при отключване на даденото заболяване потискат реакцията на имунната система. Иначе казано – кръвните кафези, които биха атакували тумора, са парализирани. Именно тук се крие ключът – имуноонкологията обезврежда тази " парализа ", оказва помощ на кръвните кафези да нападат тумора. Ако до неотдавна науката търсеше уязвими места в туморната клетка и средата към нея, през днешния ден е сменила посоката. Най-новите способи целят да отстранен аргументите, които пречат на Т- клетките на имунната система да разпознаят тумора и да се засилва против раковите кафези.
Имунологичните онкологични лечения задействат имунната система на онкоболния пациент, което му разрешава да разпознае туморните кафези и да ги унищожи. Тези лечения са ориентирани към имунната система на тялото, а не към самия израстък, и разрешават на имунната система да разпознава и нападна туморните кафези.
Имуноонкологичните лечения се ползват сполучливо особено при лекуване на меланом в напреднал етап, избрани видове рак на белия дроб и левкемия. Клинични изследвания демонстрират, че резултатът от имуноонкологичните лечения е дългогодишен, като ангажира имунната система да нападна туморни кафези даже след постигането на ремисия. Тази значима специфичност на имунотерапията за пръв път дава вяра на доста пациенти, чиято здравна прогноза преди този момент не е била по никакъв начин цветуща.
Кой може да се възползва?
Пациенти, при които се следи напредване на болестта макар използване на първичното лекуване с класическите способи за лекуване на рак.


Таргетна ракова медицина
Освен лекуване посредством имуноонкология, фокус в работата на Wiener Privatklinik е таргетната (персонализираната) ракова медицина. Чрез персонализираното ракова лекуване – такова, което е напълно съобразено със спецификите на съответния пациент, лекарите там таргетират характерни ракови гени и протеини, които спомагат за растежа и оцеляваното на раковите кафези. Учените откриват нови и нови опити и непрестанно основават и тестват нови медикаменти за тях.
Кой може да се възползва?
Това са пациенти, при които се следи напредване на болестта макар използването на първичното лекуване и потреблението на типичен способи за лекуване на рака. Могат да бъдат също по този начин заболели, чието заболяване не дава ясни индикации за съответно лекуване (редки типове тумори) или такива, при които конвенционалнатите медоти няма явен лековит резултат, да вземем за пример – пациенти с метастатичен рак на маточната шийка).
Различни са факторите, които могат да докара до появяването на един или различен израстък – външни или вътрешни фактори (психично здраве, стрес и др.) Според специалисти обаче към главните рискови фактори за появяването на онкологично новообразование спадат нездравословното хранене, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.
Спрямо разбор на плана " Трезва Русия ", България е на 12 място по умереност в Европа. Проучването от края на 2018-та година е извършено в 28 европейски страни. Лидери в използването на алкохол са Естония, Литва и Чехия. Там един човек изпива приблизително по 15,35, 13,61 и 12,99 литра спиртни питиета годишно.


Приблизително 40% от общия брой пациенти на Wiener Privatklinik са задгранични пациенти, доста от които идват от Източна и Централна Европа – Русия, Румъния, България, Словакия, Украйна. Ракът е заболяването, поради която главно пациентите от чужбина избират да се лекуват във Wiener Privatklinik. Те са привлечени от достиженията на професионалния медицински екип и от предлаганите ефикасни модерни способи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР