Близо 9 куб. м дърва за огрев от дъб и

...
Близо 9 куб. м дърва за огрев от дъб и
Коментари Харесай

Над 320 хиляди проверки са извършени в горски територии

Близо 9 куб. м дърва за огрев от дъб и цер са арестувани при инспекция през вчерашния ден към 17,00 ч. в землището на село Тракийци, община Средец от горски инспектори при Регионална дирекция по горите – Бургас, оповестиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

Служителите установяват превозване с товарно транспортно средство на добита дървесина от аграрен парцел отвън горски територии, която не е маркирана с общинска горска марка и не е съпроводена с превозен билет, публикуван от длъжностно лице, несъмнено от кмета на общината.

Други 14,30 пространствени куб. м дърва за огрев от дъб и цер са арестувани на второ транспортно средство в същия регион от чиновници на дирекцията. Дървесината още веднъж не е маркирана с общинска горска марка и не е съпроводена с превозен билет. На нарушителите са формирани 4 акта по Закона за горите, като дървесината е арестувана с разписки за отговорно бранене в базата за предпазване на иззети движимости в Държавно горско стопанство Средец. Задържани са и двете товарни транспортни средства.

В почивните дни чиновници на Регионална дирекция по горите - Стара Загора откриха също две по-съществени нарушавания на наредбите на Закона за горите. В община Казанлък е арестуван товарен автомобил, транспортиращ на асфалтов път 12 пространствени кубически метра нелегално добити дърва за горене от габър и дъб. За нарушаването са формирани два административни акта.

В същата община Казанлък, наоколо до село Средногорово, проверяващите екипи откриха и превозване на 16 пространствени кубически метра нелегално добита дървесина от дъб. При определяне на нарушаването, водачът на автомобила съумява да избяга. По случая са известени органите на Министерство на вътрешните работи, които са образували досъдебно произвеждане. И двата автомобила, дружно с дървесината, транспортирана в тях, са арестувани от чиновниците на РДГ Стара Загора.

Два акта са формирани и в Държавно горско стопанство Симитли на територията на Югозападното държавно дружество за противозаконна сеч на общо 97 дъбови дървета без издадено разрешително за сеч и без контролна марка. Общото количество дървесина възлиза на 16 кубически метра.

Сеч на други 19 дървета от цер е установена в ДГС Дупница, като на място не е открита отрязаната дървесина. При открита противозаконна сеч на акация в Джерман е иззет половин кубик дървесина и арестуван лек автомобил „ Фолксваген голф”, оповестяват от предприятието.

Общо над 320 хиляди доближи броят на инспекциите в горски територии от началото на годината, като 56 хиляди са през октомври. Продължават интензивните инспекции, като към този момент се регистрира техният предпазен резултат поради на по-малкия сбор установявани нарушавания. Това беше обявено на третата регулярна среща с представители на научната общественост в горския бранш, извършена предходната седмица от зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев. „ Горските територии в страната са над 37% от площта на страната или близо 4 250 000 хектара.

Този значим народен запас изисква висока отговорност и при стопанисването, и при опазването”, безапелационен е заместник-министърът, вследствие на което е и перманентният повишен надзор на територията на цялата страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР