Близо 9 години след началото на войната в Сирия загиналите

...
Близо 9 години след началото на войната в Сирия загиналите
Коментари Харесай

380 000 души загинали от началото на конфликта в Сирия

Близо 9 години след началото на войната в Сирия починалите в нея доближават над 380 000 души, предава Агенция Франс Прес. Над 115 000 от жертвите са цивилни, почтени жители, оповестяват интернационалните наблюдаващи, представени от Българска национална телевизия.
Сирийската обсерватория за правата на индивида, която има мрежа от източници в цялата страна, съобщи, че в сраженията са починали над 22 000 деца и повече от 13 000 дами.
Гражданската война в Сирия избухна след невиждани антиправителствени митинги в южния град Дараа на 15 март 2011 година Гражданското неодобрение и демонстрациите бяха брутално потиснати от режима на властта. Това докара до въоръжен спор, в който бяха въвлечени джихадисти и странични сили. Конфликтът прогони от родните им домове и изпрати в заточение над 13 милиона сирийци, причинявайки загуби от милиарди долари на страната.
С поддръжката на мощните съдружници Русия и Иран, сирийският президент Башар ал Асад съумя да си върне контрола на съвсем две трети от страната в последните години, след поредност от победи против бунтовници и джихадисти от 2015 година насам. Няколко елементи на страната, обаче остават отвън обсега на държавното управление в Дамаск. Те включват последния главен опозиционен бастион на Ислямска страна - Идлиб, - район с към три милиона души, който сега е под контрола на джихадистите. Счита се, че спорът в Сирия е възвърнал стопанската система на страната най-малко три десетилетия обратно, като е унищожил инфраструктурата и е парализирал главните производства, измежду които тези на електричество и нефт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР