Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни,

...
Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни,
Коментари Харесай

Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни

Близо 89% от зеленчуците и плодовете, които ядем, са вносни, а родното произвеждане е изцяло смачкано, написа "Труд ", като цитира Чавдар Маринов, изпълнителен шеф на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци.
В формалната агростатистика се регистрира нарастване на производството и търговията с български плодове и зеленчуци, тъй като е включен и реекспортът от Сърбия и Македония, което изкривява данните, уточни той.
„ Ще ви дам единствено един образец – у нас има декларирани 6 000 дка с круши, а действително има единствено петима производители. На процедура всеки, който има някаква градина, я декларира във Фонд „ Земеделие” и по този начин се изкривяват данните. Това обаче не са градини, които дават отговор на положителните аграрни практики. В една градина се вършат от 26 до 34 пръскания на година, което, несъмнено, са разноски за фермера. Но те не го правят”, уточни Маринов.
Ябълките на пазара са главно импорт от Европейски Съюз и то най-много от Полша, изясни ръководителят на асоциацията. Те влизат на цена 34 евроцента за кг, пакетирани плюс превоз.
Другият огромен импорт идва от Сърбия и Македония и дори се предлага за български по пазарите. Причината е слабият митнически надзор, безапелационен беше Маринов.
По оценки на Център за стопански разбори на селското стопанство към 60% от осъществените домати посредством другите търговски канали, отвън преработката, идват от импорт, до момента в който при пипера и краставиците импортът съставляват почти 35 на 100.
Данните на националната статистика регистрират, че за десетте месеца на предходната година вносът на пресни зеленчуци е повишен с 11,7% за година и стига 226,7 хиляди тона, а този на пресни плодове -с 9,4%, до 255,3 хиляди тона. Увеличението при зеленчуците се дължи главно на растеж на доставките на домати с 8,9 хиляди тона или 13,7%, на чушки – със 7,4 хиляди тона или 36,4% и на краставици – с 6,2 хиляди тона или 43,7%. Съществено покачване има и при вноса на моркови и репи (с 18%), зеле(с 8,8%), лук (с 9,2%) и тикви(с 26,8%).
Според Чавдар Маринов вносните плодове и зеленчуци, които идват от страни отвън Европейски Съюз, са рискови, тъй като там признатата позволена норма за останки от пестициди е по-висока. Затова огромните вериги изискват документ Global G.A.P., който подсигурява качеството на продукта от полето до крайния консуматор, уточни Маринов.
По думите му вносът, с изключение на на пазара, отива и в детските градини и учебните заведения. „ 6 пъти предлагаме на министерство на земеделието подобен документ да се изисква за плодовете и зеленчуците, които се оферират в учебните заведения и детските градини, само че ни отхвърлят. На процедура набутваме пестициди на децата си. Сега Българската организация по сигурност на храните прави единствено първокласен разбор – една ябълка да вземем за пример да няма петна по-големи от 3 милиметра, само че това не е достатъчно”, добави ръководителят на асоциацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР