"Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, остава

...
"Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, остава
Коментари Харесай

Министър Петкова: Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани

"Близо 84% от Южния газов кулоар към този момент са осъществени, остава интерконекторът Гърция – България ", сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в изявление за предаването „ Седмицата “ по Дарик радио.

По мотив присъединяване ѝ в срещата в Баку за Южния газов кулоар на 20 февруари, Петкова уточни, че мястото на България в този план е основно и се показва посредством интерконектора Гърция – България. „ Капацитетът му е сред 3 и 5 милиарда куб. м. природен газ годишно и той ще бъде безспорна гаранция за диверсификацията на източниците на природен газ за България и Югоизточна Европа. През 2020 година тази връзка би трябвало да бъде въведена в употреба “, разяснява тя.

Енергийният министър съобщи, че планът се движи с доста съществени темпове, като близо 84% към този момент са изпълнени. „ Остава построяването на интерконектора Гърция – България, като с него 1/3% от природния газ у нас ще е диференциран “, сподели още Петкова.

Тя уточни, че от преноса на природен газ, който България осъществя – 17 милиарда куб. м. годишно, 14 милиарда куб. м. е преносът за Турция, към 2 милиарда куб. м. е преносът за Гърция и към 800 млн. куб. м. е преносът за Македония. „ Като с реализацията на плана Турски поток Турция ще получава непосредствено своите количества въз основата на новата инфраструктура, която се построява сега. Но ние желаеме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа и по тази причина дружно с Европейска комисия сме основали идея за създаване на газоразпределителен центъра на територията на страната. Това планува създаване на изчезналата конструкция – интерконекторите България - Гърция, България- Румъния, България – Сърбия, както и основаването на борса за търговия с природен газ “, уточни енергийният министър.

Петкова съобщи, че България прецизно съблюдава европейските правила и си е извела поуките от Южен поток.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР