Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно

...
Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно
Коментари Харесай

Близо 8000 км от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние

Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в спешно или предаварийно положение. Трябва да продължим започнатите инфраструктурни обекти – доизграждането на автомагистрала „ Хемус “, пътя Видин – Ботевград и да стартираме нови обекти, които не търпят отсрочване.

Надявам се да бъдем финансирани от бюджета. Ние сме и министерството на българските общини, които без наша помощ не биха се справили с бюджета. Това сподели заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Шушков в предаването „ Неделя 150 “ на БНР във връзка препоръчаните в проектобюджета за тази година към 3 милиарда лева за ремонт и създаване на пътища.

В непрекъснат разговор сме с Министерство на финансите, изказахме съображенията си. В разискването на бюджета в Народното събрание могат да се дадат и нови оферти, само че се надяваме предлагането на Министерство на финансите в частта за пътно строителство да бъде подкрепено от народните представители, добави той.

Разширяването на автомагистрала „ Тракия “ от София до разклона за автомагистрала „ Марица “ е неотложно, само че първо би трябвало да се създадат предпроектни изследвания и планиране. Няма да спрем да търсим средства и от европейските фондове, сподели още заместник-министърът.

Николай Шушков изрази очакване европейското финансиране за строителството на автомагистрала „ Европа “ да не бъде изгубено поради насъбрано забавяне. И подсети, че преди към 10 дни министър председателят Гълъб Донев откри новоизградени 6,5 км от сектора сред Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ и Драгоман. Според поетия от строителя ангажимент цялата права би трябвало да бъде приключена до края на месец май – т.е. да бъде подготвен целият сектор. Трасето сред Драгоман и Сливница е построено. Предстои да стартира строителството и на последния сектор от Сливница до Софийския околовръстен път, за който бяха забавени устройствените процедури и отчуждаването. В тези няколко месеца направихме всичко допустимо да приключим процедурата и се надяваме да стартираме. Ще се постараем до края на годината да усвоим оптимално средства от Оперативна стратегия „ Транспортна съгласуваност “, сподели той.

Регионалният заместник-министър изрази очакване скоро да стартира строителството на пътен възел на автомагистрала „ Струма “ при гр. Кресна, в посока София, където транспортната обстановка сега е конфликтна. И изясни, че след получено позволение от Басейнова дирекция Благоевград всички процедури са приключени за него, както и за идния за създаване мост в лот 3.1 на автомагистралата в посока София – Кулата. Сега съществуващото оборудване на път Е79 е в предаварийно положение и е рисково за преминаващия там трафик.

От декември сме разплатили над 1,2 милиарда лева остарели отговорности към пътните компании, сподели още Николай Шушков. И подсети, че разногласието е за разплащане на направените в годините съществени поправки на пътища без строителни бумаги, позволения за градеж и контрол, както и за получените задатъци за построяването на автомагистрала „ Хемус “, без към момента да са изпълнени плануваните строително-монтажни работи.

Той подсети, че с цел да продължи разплащането, в предходното Народно заседание министър Шишков е апелирал да се прегледа частта за търпимостта в Закона за устройство на територията. „ Нашето предпочитание е построени отвън нормите обекти, само че по разпоредбите за строителство, да бъдат оповестени за търпими. Ако спазим в този момент настоящия закон, към този момент построени пътища би трябвало да ги разрушим и още веднъж да ги изградим. Мисля, че обществото не може да си го разреши. Разчитам на разсъдък от народните представители този въпрос да бъде прегледан детайлно “, сподели районният заместник-министър. И посочи, че приемането на статут на толерантност се отнася единствено за инфраструктурни обекти.

Заместник-министър Шушков изясни, че при ремонта на мостовото оборудване на км 20 на Автомагистрала „ Тракия “ в посока Пловдив изпреварващата лента ще остане отворена за придвижване. Във времето доста уреди не са обследвани обширно и нужните поправки не са направени в точния момент, сподели той.

В отговор на въпрос за тръжна процедура за ремонт на тунел „ Топли дол “ на Автомагистрала „ Хемус “, в която е останал единствено един участник, Николай Шушков изясни, че съгласно предварителния отчет тръжната комисия от специалисти в Агенция „ Пътна инфраструктура “ останалите участници са били с нарушавания и е имало проблеми в офертите. „ Препоръчали сме още веднъж да бъде прегледан този проблем и в случай че преценяват юридически, тази тръжна процедура да бъде прекъсната и да бъде оповестена още веднъж, защото съревнование единствено с един претендент е неприемливо в актуалните условия “, съобщи той.

По отношение на идното нарастване на тол таксите Николай Шушков подсети, че плануваното от предходното държавно управление покачване на цените им от 1 януари 2023 година беше отсрочено, с цел да омекоти натиска на инфлацията. Предложението е то да влезе в действие от 1 юли, като бъде 50% от в този момент настоящите такси в сходство с признатото през предходната година решение.

Сега работим върху вид, който да бъде подложен на публично разискване, след което ще се вземе решение от Министерския съвет.

Той обаче планува българските водачи на тежкотоварни коли, от които са били 72% от приходите от тол такси през предходната година, да употребяват отстъпка при пробег над 4000 км, над 6000 км или над 10 000 км месечно, осведоми заместник-министърът. И заяви, че постъпленията от винетни и тол такси към 20 април 2023 година са 210 млн. лева, което е близо 34% повече по отношение на същия интервал на предходната година. През месец март за първи път приходите от тежкотоварния трафик са били повече от платени винетки за леки коли, като се чака наклонността да бъде непокътната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР