Близо 800 работници на турската фирма Аркомат“ в Казанлък от

...
Близо 800 работници на турската фирма Аркомат“ в Казанлък от
Коментари Харесай

Турска фабрика за кабели, работила за „Фолксваген“, затваря врати у нас

Близо 800 служащи на турската компания „ Аркомат “ в Казанлък от началото на октомври са без работа, оповестява локалното издание zakazanlak.bg. Причината за практическия банкрут на фабриката за кабели е неналичието на поръчки и преместването на производството в Турция.
" Аркомат " е първата компания за автомобилни кабели, която отваря цех в България през 1999 година Тя е представител на турската компания Arkomat, която тогава има пряк контракт с „ Фолксваген “. По информация на Капитал към 2015 година, когато с изключение на в Казанлък отваря порти и завод в Карлово, приходите и финансовите резултати на компанията непрекъснато порастват - за 2014 година доближиха 10.6 млн. лева при облага от 3 млн. лева Големият скок в бизнеса на сдружението се случва през 2013 година, като броят на работещите се удвоява - от към 500 на 1000. Според информация от Търговския указател едноличен притежател на българското сдружение е Нуреддин Бесавен Йозхан.

От уеб страницата на компанията се вижда, че през годините нейни клиенти, с изключение на " Фолксваген ", са били още автомобилните компании " Мерцедес ", " Рено ", " Фиат ", " Форд " и други. (Справка в края на материала)

В първия цех в Казанлък се работи на ишлеме, като направените кабелни

съоръжения за Фолксваген са с материали на Delphi Automotivе Systems - Турция, излиза наяве от доклада на компанията към 2014 година и саята на компанията. Delphi е един от най-големите производители на авточасти в света, има доходи над 16 милиарда $, над 160 хиляди чиновници и 126 предприятия. Само инвестицията в Карлово преди 4 годиин е за 4 млн. евро, като половината са за постройката, а другите за съоръжение.

Практически от 30-ти септември тази година компанията в Казанлък е затворена и най- евентуално няма да отвори още веднъж. Информацията оповестяват някогашни служащи от „ Аркомат “, които към този момент си търсят нова работа. По думите им от мениджъмънта на завода са оставили към момента като част от личния състав 20 индивида, най-вече началници на цехове и други управителни фрагменти, в случай, че събитията се трансформират.

Хората недоумяват по какъв начин от дружество, в което са работили близо 1 5000 души на три смени, „ Аркомат “ се оказа без опция да обезпечи работа, откакто всички приказват за взрив на този тип производства. Засега не е ясно дали компанията ще отвори порти и след какъв брой време, както и дали още веднъж ще проработи цеха в Казанлък или ще остане единствено този в Карлово. Според информацията от служтиелите, огромна част от оборудването в в цеховете в Казанлък е благосъстоятелност на компаниите, чийто поръчки са изпълнявани.

Припомняме, че единствено преди дни представител на Автомобилния клъстер у нас разгласи, че договарянията на България с " Фолксваген " не са дефинитивно завършили, както и че планува възходящи вложения в страната ни в предприятия, като тъкмо това в Казанлък.

В уеб страницата на компанията има подробна информация за клиентите, с които сдружението е работило като подизпълнител. Ето какво написа там:

„ Акромат “ е интернационална компания, която е подизпълнител в производството на кабели в България и транспортира личната си продукция със своите 10 камиона. Компанията е една от водещите в промишлеността за телени кабели като подизпълнител от 1994 година

История на компанията:
1982 година – 1997 г, учредена в Истанбул, Производство на заваръчни машини и заваръчно съоръжение

1994 - 2004 година, подизпълнител за VWEST (VW) в Черкезкьой
1999 - 2007 година, подизпълнител за VWEST / BECT (VW) в Казанлък
2007 - 2010 година, подизпълнител за SEBN BG SUMITOMO (VW) в Казанлък
2011 година, подизпълнител за Delphi, започвайки от бизнеса на Ford Transit и Mercedes Benz в Казанлък
2011 година в Казанлък започва производството на Renault Clio 3
2011 година в Казанлък започва производството на Renault Clio 4
2015 година В Карлово започва производството на Fiat Aegea / Tipo проект
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР