Близо 800 човека от работещите в казанлъшката фирма Аркомат от

...
Близо 800 човека от работещите в казанлъшката фирма Аркомат от
Коментари Харесай

800 души от завод Аркомат останаха без работа

Близо 800 индивида от работещите в казанлъшката компания " Аркомат " от началото на октомври са останали без работа. Практически от 30 септември компанията, открита и оперираща на казанлъшка територия, е затворена и най-вероятно няма да отвори още веднъж. Това съобщили някогашни служащи от " Аркомат ", които към този момент си търсели нова работа, заяви локалният уебсайт zakazanlak.bg. Причината за практическия банкрут на фабриката за кабели за автомобилостроенето е неналичието на поръчки и преместването на производството в Турция.

От мениджъмънта на завода са оставили към момента като част от личния състав 20 индивида, най-вече началници на цехове и други управителни фрагменти, в случай, че събитията се трансформират. От едно от работещите на три смени, с близо 1500 заети в производството и добра обществена политика дружество, за две десетилетия " Аркомат " се оказа без опция да обезпечи работа за своите служащи и бе насила да ги освободи. Засега не е ясно дали компанията ще отвори порти и след какъв брой време на територията на Казанлък или ще остане да работи единствено цеха в Карлово. Голяма част от оборудването в нея е благосъстоятелност на компаниите, чиито поръчки са изпълнявани в цеховете в Казанлък. " Аркомат " България е подизпълнител на DELPHI AUTOMOTIVE LTD - Турция, и създава главно кабелни комплекти/снопове за коли на Фолксваген Груп (VW Group).

Преди по-малко от две седмици стана ясно, че обещаните от премиера Бойко Борисов две огромни вложения няма да се случат. Окончателно бе оповестено, че новият цех на " Фолксваген " отива в Турция, а за обещаните от премиера инвестиции от Корея за 1,5 милиарда $ корейците не споделиха нищо по време на неговото посещаване там.

Според икономическия анализатор Румен Гълъбинов " до 5-10 години фирмите с огромни стойностни вериги, каквито са автомобилните, ще се изтеглят всички от България. Тенденцията от последните години е задгранични вложители да напущат страната, постоянно продавайки бизнеса на локални играчи, които се оправят по-добре с тукашните институции и бизнес среда. " Според него у нас към този момент били налице първите признаци за привършване на бизнеса с авточастите. България отстъпва към този момент и като аутсорсирнг дестинация, защото нископлатените работни места, на които разчиташе, от ден на ден се автоматизират. Има и дефицит на фрагменти със характерни умения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР