Близо 80 процента от фирмите у нас имат преки или

...
Близо 80 процента от фирмите у нас имат преки или
Коментари Харесай

Три четвърти от фирмите у нас са засегнати от епидемията

Близо 80 % от компаниите у нас имат директни или косвени загуби поради пандемията от КОВИД-19, като над половината от тях показват стесняване на активността и приходите с сред 20 и 90 %.

Това демонстрират резултатите от национално представително изследване на Алфа Рисърч, извършено измежду 500 работодатели през третата седмица на април. Според данните към една пета от фирмите са реорганизирали работата на своите чиновници посредством по този начин наречения хоум офис, а над 3/4 от тях не са съкратили нито един човек от личния състав.

Близо една трета от участвалите в проучаването работодатели са споделили, че рецесията е късмет за оптимизация на работния развой, която ще запазят и в бъдеще.

Преобладаващата част от компаниите, търпящи загуби от рецесията с КОВИД-19, са дребни и микропредприятия, демонстрира проучаването на Алфа Рисърч.

Над 56 % от губещите показват стесняване на активност и доходи с сред 20 и 90 %. Колкото до измененията в организацията на работата, към една пета от компаниите са запазили досегашния си режим, като това са най-вече огромните и междинните предприятия, в които са заети близо половината от наемните служащи у нас.

Да работят от у дома са реорганизирани към 8 % от наетите, които са чиновници на една пета пт фирмите. Друга една пета са пуснали личния състав си в заплатен отпуск, а към 18 % от компаниите работят със кратко работно време. Въпреки че над 75 % от фирмите показват, че досега не са съкращавали хора, пораства процентът на работодателите, които са подхванали такава стъпка - от 17 % в края на март до 21 % след средата на април.

Около 9 % от бизнеса е съкратил всичките си служащи. Като забавен факт от Алфа Рисърч показват оптимизма на работодателите за излизане от рецесията. Позитивен знак в тази посока са данните, съгласно които болшинството от компаниите към този момент са почнали да възнамеряват, или даже са подхванали стъпки към метаморфоза или нововъведения, с цел да могат да преминат по-леко през рецесията или да станат по-конкурентноспособни.

Така да вземем за пример към 30 % споделят, че рецесията е била късмет да създадат оптимизация на работния развой, която ще запазят и в бъдеще. При 22% се е нараснало използването на електронни услуги, а 17% ще продължат да се възползват от гъвкавото работно време. Всяка десета компания твърди, че планува метаморфоза за изнасяне на част от активността към хоум офис. /dnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР