Близо 8 години остава неразкрито убийството на предприемачМитко Дамянов фалирал

...
Близо 8 години остава неразкрито убийството на предприемачМитко Дамянов фалирал
Коментари Харесай

Три куршума за строител, измамил десетки с жилища

Близо 8 години остава неразкрито убийството на бизнесмен
Митко Дамянов банкрутирал години по-рано, само че се насочил към различен бизнес

Наричали улицата, на която живее, „ Зелен хайвер “

След 2000-та година стартира невъобразим взрив на строителство на жилища. Хиляди хора теглят заеми, с цел да се снабдят с мечтания дом – нов, съвременен и собствен. Строителните бизнесмени никнат като гъби, мераклиите за апартамент броят парите „ на зелено “, още преди да е направена първата копка. И никой не позволява, че може да „ изгори “. Това обаче от ден на ден се случва. Започнати кооперации остават незавършени, бизнесмените сменят адреси и телефони, афишират банкрут. За обезверените бъдещи „ притежатели “ остава единствено едно – да  отмъстят.

На 8 януари 2015 година банкрутиралият строителен бизнесмен Митко Дамянов се прибира у дома в баровския столичен квартал „ Витоша “ дружно с жена си Наталия. 48-годишният мъж паркира джипа си „ Гранд Чароки “ и двамата слизат. Секунди преди да влязат във входа на новичката кооперация засвистяват патрони. И Митко, и Наталия са улучени от по три патрона в гърба. Убийците са изчакали жертвите си да тръгнат към входа, преди да открият огън. Едва ли имали желание да гръмнат и брачната половинка Наталия, само че тя е станала очевидец на покушението и по тази причина оловото е застигнало и нея.

Четвърт час преди убийството дамата, която не работела, се отбила в близко магазинче за алкохол. “Пуснах тото и оставих колата у дома. Дойдох пешком, да глътна малко въздух. Митко ще ме прибере “, споделила тя. Пратила едно момче да й вземе кайма от хранителния магазин, тъй като желала да сготви вечерта пълнени чушки. „ Ако беше с колата си, несъмнено щеше да оцелее “, споделят съседите.

„ Преди Митко постоянно си взимаше вестници. Никога не са споделяли, че имат някакви проблеми. От една година започнаха да идват доста писма - от съдия-изпълнители, от съд и прокуратура. Наталия постоянно го питаше да ги вземе ли и той й споделяше да ги прибере. Не са се крили от никого “, споделя по-късно продавачът на вестникарската будка пред служителите на реда. 

40 минути след двойното ликвидиране цялата столица е блокирана от униформени, само че от убийците няма и диря. По всяка възможност стрелецът е бил един, само че е имал водач, който го е чакал в кола наоколо, с цел да му помогне да се изчезне по-бързо.
Една от главните версии, по които проверяващите работят, е за неуредени финансови връзки. Другата е за ликвидиране поради любовна спекулация. Преди години Митко Дамянов имал строителен бизнес. Той вдигал кооперации на зелено, като част от клиентите му броили 100% от парите предплатено и естествено останали с пръст в устата. Затова наричали улицата, на която живее, „ Зелен хайвер “.

Година преди покушението някой запалил автомобила им, само че не бил оголен. Тогава фамилията подало сигнал в полицията и имало следствие, само че до съответни следи и обвинени по този начин и не се е стигнало. По времето на строителния взрив Митко Дамянов и съдружниците му Божидар Ангелов, Стойко Цочев и Юлиян Тачев работили с обсег. Привличали клиенти, годините минавали, а хората по този начин и не се нанасяли в мечтаните нови домове. Оказва се, че част от градежите са зарязани, откакто са ипотекирани в банки.

През 2011 година 60 ужилени от Дамянов подават тъжба до тогавашния основен прокурор Борис Велчев. В нея те твърдяха, че са попаднали в клопката на пирамида, която присвоила към 5 млн. лева от купувачи на жилища на зелено и заеми от банки. Ужилените упрекват шефовете на обвързваните компании „ Ю Ем Би Груп “ АД и „ Крами-КМ “ ООД Митко Дамянов, Божидар Ангелов, Стойко Цочев и Юлиян Тачев. Според жалбата те изоставили незавършени три кооперации в София, откакто събрали от 50 до 100% от дължимите суми за жилищата и ипотекирали парцелите. Част от хората платили сред 450 и 600 евро на кв.м, а по-късно трябвало да извадят от джоба си още по 600 евро на кв.м. Парите били нужни за довършването на един от градежите и за връщане на банковия заем, усвоен от компаниите.

Прокуратурата отхвърля да образува наказателно дело против шефовете на двете сдружения. Мотивът на държавното обвиняване е, че в тази ситуация се касае за гражданско-правни връзки. В последна сметка ужилени от активността на строителите се оказват над 100 фамилии, платили за жилища на зелено. Някои от тях в никакъв случай не получават платените към този момент жилища. Други се нанасят в жилищата, само че ги населяват нелегално, защото бизнесмените не са узаконили постройките.

Захранването в кооперацията, строена от една от компаниите на Дамянов на столичния бул. „ Цар Борис III “, било с индустриален ток. Заради неналичието на АКТ 16 и опцията да се създадат електромери, хората, останали да живеят там, са измислили вид по какъв начин да оцеляват. Кооперацията наподобява като необитаема. Във входа няма ток, по етажите звънците не работят. 
Заради големия спор с излъганите клиенти криминалистите допускат, че е допустимо Митко Дамянов да е убит от някой от тях. Обаче бащата на Наталия – Александър, тогава твърдеше, че комшия е заплашвал семейство Дамянови. Той отхвърля версията, че разстрелът е обвързван със строителния бизнес на шурей му Митко Дамянов.

„ Зет ми приключи бизнеса си още през 2006 година Сега медиите приказват за строителството. От строителството той и да се е занимавал, то е било толкова от дълго време, че никой няма да чака години наред да реши да го убива за някакви пари “, сподели мъжът. Дали това е по този начин, ще остане загадка. Разследването е прекъснато, от двойните убийци няма и диря.

Въртял бизнес и с хранителни артикули
Запори на всички компании на Дамянов
Криминалистите деликатно са ревизирали всички компании на жертвата, само че въпреки всичко главната версия останала – излъгани кандидат-новодомци. Застреляният предприемач Митко Дамянов е имал запор върху всички компании. Той взел участие в ръководството и собствеността на „ Крами МБ “ ООД, „ ЕН И ЕМ “ ООД, „ Крами -КМ “ ООД, „ Вимар България “ ЕООД, „ ЕМ БИ ГРУП 8 “ ЕООД, „ Ю ЕМ БИ ГРУП “АД. Съдружник е със брачната половинка си Наталия в две от компаниите. Дамянов се е занимавал и с търговия с хранителни артикули, импорт и експорт посредством „ Мега фуудс груп “, където е бил съучастник с йорданеца Тарек Омар Абид Ал Наби Крис. Връзка на тези компании с разстрела обаче, проверяващите по този начин и не намират.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР