Близо 700 учени и инженери, сред които 21 нобелови лауреати,

...
Близо 700 учени и инженери, сред които 21 нобелови лауреати,
Коментари Харесай

Учени призоваха Джо Байдън да съкрати ядрения арсенал на САЩ

Близо 700 учени и инженери, измежду които 21 нобелови лауреати, желаеха от президента на Съединени американски щати Джо Байдън да редуцира нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати с една трета. Според тях идното оповестяване на нова национална тактика за ръководство на нуклеарните оръжия е съвършената опция за това. Те също по този начин желаеха Байдън да съобщи, че при спор Съединени американски щати в никакъв случай няма да употребяват първи нуклеарни оръжия, предава 24 часа.

В писмото до президента учените го приканват да промени, за първи път от времето, когато президентът Хари С. Труман подреди стартирането на атомната бомба над Хирошима, американската процедура, която дава на главнокомандващия еднолични пълномощия да разпорежда потреблението на нуклеарни оръжия. В писмото се показва още, че " в случай че Съединени американски щати дадат ясно да се разбере, че в никакъв случай няма да стартират нуклеарна война, това ще понижи вероятността даден спор или рецесия да прерасне в нуклеарна война ". Според учените това ще покаже, че Съединените щати са ангажирани с Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия, който задължава нуклеарните страни да се стремят към понижаване на арсеналите си.
Съединени американски щати понижиха броя на нуклеарните си бойни глави до 3750
Според статистиката на Държавния департамент, оповестена през вчерашния ден, Съединени американски щати не престават последователно да понижават броя на нуклеарните бойни глави,...
Прочети повече
Въпросът закупи известност по време на ръководството на Тръмп и създателите на писмото приканват Байдън да направи смяната като " значима защитна мярка против възможен предстоящ президент, който е неустойчив или който подреди безразсъдна офанзива ". Но до момента в който Байдън постоянно е заявявал, че ще се управлява само от препоръките на учените, когато става въпрос за ръководство на пандемията от КОВИД-19, той не е споменавал сходно заричане за потребление на нуклеарния боеприпас, където стратезите, съдружниците, предпазени от американския нуклеарен чадър, и членовете на Конгреса имат свои визии - доста от тях диаметрално противоположни на описаните от учените.

Сред създателите на писмото са Бари Бариш от Калифорнийския университет в Ривърсайд, Джером И. Фридман от Масачузетския софтуерен институт, Джон С. Мадър от Университета в Мериленд и Шелдън Л. Глашоу от Харвард, които са носители на Нобелова премия за физика, както и Ричард Л. Гаруин, нуклеарен специалист и притежател на Президентския орден на свободата, който е съветвал редица президенти. Те бяха стимулирани от идното издание на " Преглед на нуклеарната политика " - документ, който всеки нов президент нормално огласява през първата година или през втората година от мандата си. Документът на Байдън се чака при започване на идната година, макар че вътрешните диспути по отношение на наличието му се организират доста деликатно.

В писмото се означават думите на самия Байдън от 2017 година, когато той обмисляше кандидатурата си за президент, когато съобщи, че " е мъчно да си представим достоверен сюжет, при който потреблението на нуклеарно оръжие първо от страна на Съединените щати би било належащо или би имало смисъл ". По време на акцията той съобщи, че " единствената цел " на американския боеприпас " би трябвало да бъде възпирането - и в случай че е належащо, отвръщането на нуклеарна офанзива ". Президентът Барак Обама се опълчи на поемането на ангажимент за понижаване на нуклеарния боеприпас, макар че съобщи, че нуклеарните оръжия към този момент няма да бъдат в центъра на американската отбранителна политика.

През последните месеци американските съдружници - в това число Япония, която беше обект на първото нуклеарно нахлуване - безшумно се опълчиха на декларацията за " възбрана за първа приложимост ", като обявиха, че това би ги направило по-уязвими за унищожителна неядрена офанзива, в това число хакерска атака или стандартно нахлуване, което би могло да извади от строя електрическите им мрежи, водопроводите и тръбопроводите за гориво. Макар че администрацията не е споделила с какво новата тактика за нуклеарните оръжия ще се разграничава от тази на някогашния президент Доналд Тръмп, някои формулировки, повтарящи деликатно подбрания термин на Байдън за " единствената цел " на нуклеарните оръжия, наподобяват евентуални. Но това стопира до уговорката в никакъв случай да не се употребява оръжие първо. Авторите на писмото също по този начин така приканват американския президент да приключи " възобновяващата се конкуренция във въоръжаването с Русия и Китай ", заяви ТАСС. Учените също по този начин оферират да се понижи броят на " разгърнатите нуклеарни бойни глави " до по-малко от 1000 и да се изоставят междуконтиненталните балистични ракети, основани в силози.
Русия и Съединени американски щати обмениха данни за ракети и нуклеарни бойни глави
Русия и Съединени американски щати обмениха данни за количеството ракети и нуклеарни бойни глави за първи път след продължаването на Договора за редуциране на с...
Прочети повече
Още от АМЕРИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР