Близо 700 хиляди лева, европейски средства са похарчени за електронен

...
Близо 700 хиляди лева, европейски средства са похарчени за електронен
Коментари Харесай

Асансьорите – в е-регистър за стотици хиляди, който не работи

Близо 700 хиляди лв., европейски средства са изхарчени за електронен указател на асансьорите. Онлайн платформата и мобилното приложение към нея не работят, откри инспекция на bTV. Държавата организация за механически контрол още преди три години е платила на компаниите, които са изпълнили публичните поръчки.

Само през тази година броят на случаите с асансьори се усилва три пъти – съгласно формалната статистика. Най-честата причина са авариралите асансьори. А указател какъв брой са оборудванията с нараснала заплаха и по кое време те са проверявани последно продължава да не действа.

Проверката тогава откри, че асансьорът е нередовен, а Държавната организация за механически контрол взема решение да сътвори електронен указател на оборудванията с нараснала заплаха, с цел да намалеят случаите като този.

" Идеята беше първо всички уреди да са в обединен указател, да има проследимост на оборудванията – къде са, кой ги поддържа, кой прави техническия контрол, по кое време са правени прегледите и всичко това, което е за гарантиране на сигурността ", напомня тогавашният началник на ДАМТН Стефан Цанков.

В края на 2015 година публично от техническия контрол оповестиха, че онлайн платформата работи и е налична за всички на уеб страницата на организацията. Проверяваме, дали това е по този начин към днешна дата. Отговорът е негативен.

Над 50 хиляди асансьора у нас са без наложителните спешни телефони

" За страдание, бяхме очевидци на следващата шумна акция, която беше в публичното пространство и резултат – никакъв ", разяснява Емануела Фролошка от Фондация " Асансьорна сигурност ".

Нещо повече – от сектора описват, че електронният указател в действителност в никакъв случай не е функционирал. " Никой не го е употребявал, за никакви цели, никаква функционалност не е извършил и даже страната и държавната организация се чудеше при започване на тази година по какъв начин този указател да го употребява и какво да прави с него ", показва Николай Маринков, основен секретар на Българската асансьорна асоциация.

На уеб страницата си надзорната организация показва, че регистърът не работи заради механически аргументи. Пред екипа ни показват друга причина. " Регистърът не работи, заради една тривиална причина. В момента влиза един правилник 2016 година, който касае отбраната на персоналните данни ", декларира пред камерата ни шефът на дирекция " Инспекция " в ДАМТН Борислав Георгиев.

От Комисията за отбрана на персоналните данни с изненада научиха, че регистърът не работи. Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов уточни, че няма причина след 25 май регистърът да не дава информация, тъй като той е основан по реда на разпореждания, в които е ясно написан достъпът до обществена информация.

За основаването на регистъра Държавната организация за механически контрол прави две публични поръчки през 2015 година Общата им стойност е близо 700 хиляди лв..
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР