Близо 70 милиона лева от Оперативната програма Околна среда ще

...
Близо 70 милиона лева от Оперативната програма Околна среда ще
Коментари Харесай

Правителството одобри допълнителни разходи

Близо 70 милиона лв. от Оперативната стратегия " Околна среда " ще бъдат пренасочени за поддръжка на дребния и междинния бизнес, обиден от рецесията с Covid-19. Това реши държавното управление на днешното си съвещание.

Кабинетът утвърди и спомагателни до 10 милиона лв. за Министерство на вътрешните работи по контракти, свързани с издаването на българските персонални документи.

852 хиляди лв. се отпускат за подкрепяне на две лечебни заведения - в Севлиево и в Тутракан, както и за ремонт на постройката на Софийската митрополия.

За спомагателни стипендии на докторанти страната отпуска 3 милиона и 700 хиляди лв..

Индивидуалната спомагателна стипендия, която ще получава докторант тази година ще бъде сред 435 лв. за аграрния университет в Пловдив и 3 887 лева за Българска академия на науките.

Очаква се обезпечаването на спомагателните средства да има решаващо въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната.

Министерският съвет утвърди 1,5 милиона лв. по бюджета на просветителното министерство за тази година. Със средствата ще бъде финансирана осъществяването на дейностите през първата година на националната научна стратегия за основаване на база данни на кръводарителите в България.

С друго решение кабинетът е определил общия размер на държавната гаранция за заемите на студенти и докторанти, които ще се отпускат, тази година да бъдат до 40 милиона лв..

Анализът на просветителното министерство демонстрира, че за последните девет години близо 21 хиляди студенти и докторанти са се възползвали от опцията да изтеглят заеми.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР