Близо 70 градуса под нулата е рекордът за най-студено време

...
Близо 70 градуса под нулата е рекордът за най-студено време
Коментари Харесай

Температурите в Гренландия са падали и до - 70°C

Близо 70 градуса под нулата е върхът за най-студено време в северното полукълбо съгласно Световната метеорологична организация.

Специалисти по история на климата са разкрили данни за ниските температури отпреди повече от 30 години. На 22 декември 1991 година в Гренландия са регистрирани минус 69,6 градуса по Целзий. Рекордът е записан от автоматизираната станция в Клинк, близо до най-високата точка на Гренландската ледена шапка.

„ Във времето на климатичните промени, вниманието се концентрира върху новите температурни върхове ", сподели генералният секретар на СМО Петери Таалас, представен от Българска телеграфна агенция.

„ Този новопризнат връх е значимо увещание за ярките контрасти, които съществуват на планетата ", прибавя той в изказване.

Минус 67,8 градуса са регистрирани два пъти в Сибир - в град Оймекон през 1933 година и във Верхоянск през 1892 година През последните месеци Верхоянск регистрира рекордно високи температури за региона, северно от Полярния кръг. Новият връх бе доказан от така наречен "климатични детективи ", които работят с архивите на СМО. Рекордът бил тестван от интернационална група полярни откриватели, които се свързали с учените, работили с данни от автоматизираната станция на Клинк. Тя функционирала две години при започване на 90-те години.

Най-ниската температура, измервана на Земята, е минус 89, 2 градуса по Целзий. Тя е записана през 1983 година от метеорологичната станция „ Восток” в Антарктика, показва от СМО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР