Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с

...
Близо 70 дни улиците на българските градове са пълни с
Коментари Харесай

Индипендънт: Светът гледа към Беларус, а България протестира

Близо 70 дни улиците на българските градове са цялостни с протестиращи, които се опълчват на бруталността на силите за сигурност, корупцията на олигарсите и антидемократичните дейности на водача на тази източноевропейска страна, написа английският в. „ Индипендънт “.

Ето и цялата публикация на Борзу Дарагахи в превод на БГНЕС:

България е разтърсвана от доста бурни антиправителствени митинги, за които задграничните медии съвсем в никакъв случай не оповестяват, защото цялото внимание на международната общественост е приковано към драмата, разиграна в имението на Александър Лукашенко, наречено Беларус.

Българският министър председател Бойко Борисов е десен популист, който работи взаимно с крайната десница и е на власт от съвсем 10 години. Българите ясно дават да се разбере, че този човек и неговата партия ГЕРБ (Граждани за европейско развиване на България), която е част от дясноцентристкия блок в Европейския съюз и извършва всички инструкции на госпожа Меркел, са много изтощени от тях. Борисов, заседнал в поредност от корупционни кавги, загатва, че е подготвен да подаде оставка; само че най-вероятно това е просто тактически способ, предопределен да охлади пламенността на стачкуващите, които са възмутени от злоупотребите на неговото държавно управление.

„ Мисля, че Борисов на драго сърце би подал оставка. Той е изтощен ”, ми сподели един български публицист. “Но той даде обещания. Говорим за допустимо създаване на газопровод и приемане на средства от Европейски Съюз. Той не може да си тръгне, до момента в който не дойдат парите, които би трябвало да бъдат разпределени сред верните хора.

В понеделник протестиращите се събраха на столичния Площад Независимост пред постройката на президентството за 68-ма поредна вечер. „ Това е доста разнообразна група хора “, сподели журналистът.

Те упорстват за оставката на държавното управление и основния прокурор Иван Гешев (протеже на Борисов, който не показва обвързаност към високи морални принципи), промяна на изборната система, която те смятат за нечестна, и промени в конституцията. Гневът им се ускори поради неумелите дейности на управляващите в подтекста на пандемията на ковид, както и поради изтекли фотоси, на които Борисов, сходно на някакъв разбойник от второразреден филм, почива в леглото, а до него има купища злато, пачки пари и автоматизиран револвер.

Както и в Беларус, дамите в България играят видна роля в митингите, като ги водят и работят като „ гласът на хората “ за пресата. В скорошно есе българският академик Яна Цонева заключи недоволствата на протестиращите и машинациите на елита, довели до днешните безредици. „ Наблюдава се надълбоко разделяне в редиците на българския хайлайф и воюващите фракции размахват административния си запас като сопа, употребявайки го против съперници “, написа тя.

По време на скорошен протест журналистката Светла Петрова приказва за разноските за корупция. „ Борисов в никакъв случай няма да обърне внимание на големите опустошения и ужасни морални руини, които ГЕРБ ще остави в България “, сподели тя преди няколко дни. „ Истинското завещание на партия ГЕРБ е следното: България е извадена от равновесие и объркана страна; българите са объркани; икономическите мигранти бягат от страната си; големите обществени разлики убиват всички полезности и надежди; природата се залива с бетон и се покрива с отпадък. “

Уви, България не е сама тук. Погледнете Съединени американски щати и Англия. Поетичното изложение на Петрова е използвано за всяка страна, опустошена от популистки режими.

Борзу Дарагахи, в. „ Индипендънт “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР