Близо 70 българи, заминали за сезонна работа във Франция, при

...
Близо 70 българи, заминали за сезонна работа във Франция, при
Коментари Харесай

70 българи - сезонни работници са блокирани на летище в Париж

Близо 70 българи, отпътували за сезонна работа във Франция, при кацането си в Париж са били арестувани от Гранична полиция. Били са подробно проверявани, конфискувани са им документи и телефони.

За това алармира БНР Хюлия Адемова от Дулово, която към този момент 16 часа няма връзка с майка си:

„ Брат ми, майка ми и вуйна ми са измежду хората, които отпътуваха. След като са пристигнали на летището, незабавно са ги задържали. Имат си трудови контракти, подписани с френските им работодатели... Вчера нямаха и стол за сядане, по 10 индивида, заградени на четири квадрата на летището. Имало човек от БЧК при тях, вероятно да ги върнат в България или да ги пуснат. Сега са им споделили, че или подписвайте, че оставате тук и ви пускаме, където желаете, там ходете, или ще ви екстрадираме от страната “.

Представител на посредническата компания в България със седалище в Шумен - Сунай Мехмед изясни, че от години компанията работи с френска компания и праща българи за бране на ягоди. Дори група българи към този момент е пристигнала там и е почнала работа. Мехмед не може да си изясни казуса, който се е основал към новата група.

От Министерството на външните работи потвърдиха за случая и увериха, че посолството ни в Париж е в непрестанен контакт с блокираните сънародници.

„ Българските жители имат подписани контракти и адрес, на който ще бъдат настанени, само че не дават отговор на изискването непрекъснато да живеят във Франция, с цел да бъдат позволени. Според признатите ограничаващи ограничения в страната локалните управляващи позволяват влизане на жители на Европейския съюз, които имат във Франция непрекъснато местопребиваване, което изключва сезонните служащи... Заедно със същата група не са позволени да влязат в страната и други шестима български жители, чийто шеф се е свързал с посолството ни. Според него тези български жители имат непрекъснати адреси във Франция и обитават там от към 5-6 години ", прецизират от Министерство на външните работи.

И още:

„ Към момента поради тежката епидемиологична конюнктура в страната летищните управляващи отхвърлят да позволен сънародниците ни на територията на Франция. По данни на френската гранична полиция те са настанени в зала на летище „ Шарл де Гол “, особено приспособена за такива случаи. На българските жители се дава храна 3 пъти дневно. На място има и медицински чиновници, които са подготвени да окажат нужното подпомагане, в случай че някои от съгражданите ни има здравословни проблеми. Търсят се разновидности за прибирането им в България. Следващият полет до София от Париж е на 7 май ".

Завеждащият консулската ни работа в Париж, както и преводач ще посетят българските жители. При нужда ще им бъде предоставена храна, както и хигиенно-санитарни материали.

От Външно министерство напомнят, че считано от 17 март във Франция не се позволяват задгранични жители, а на 8 април бе оповестено, че се не разрешава и влизането на сезонни служащи.

„ Позволява се на френските жители и жители на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Англия дружно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, с цел да доближат до дома си, в случай че имат позволение за престояване ".

От министерството предизвестяват:

„ Министерството на външните работи на Република България предлага да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, в случай че не е безусловно неотложно! Българските консули и дипломати не могат да анулират Вашата карантина, наложена в непозната страна. Не можем и да осигурим Вашето напредване, в случай че то е неразрешено със заповед, закон, указ или различен нормативен акт в приемащата страна ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР