Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на

...
Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в
пътната инфраструктура на
Коментари Харесай

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България

Близо 7 милиарда лева ще се влагат в пътната инфраструктура на Северна България през идващите години. Това съобщи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски на форума „ Приоритетна съгласуваност на Северна България “ в Русе, проведен от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, в координация с Института за пътна безопасност.

С цялостното доизграждане на автомагистрала „ Хемус “, на проектите Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни връзки, с които ще се форсира развиването на Северна България и ще се обезпечи бърза и безопасна пътна връзка сред София, Варна, Русе и Видин, съобщи председателят на УС на АПИ. Пред участниците във форума Терзийски акцентира, че се работи по подготовката и стартирането на строителството на 134-километровия участък от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново, за които правителството в края на м. година обезпечи 1,3 милиарда лева. Графикът, който сме разработили предвижда до края на април да стартира изграждането на още два сектора от общо 6, на които е разграничено цялото трасе. Това са правите - от Боаза до пътен възел „ Дерманци “ и от пътен възел „ Каленик “ до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч. Техническото планиране на сектори 4, 5 и 6, които са сред пътя Плевен - Ловеч и Русе - Велико Търново, ще бъде изпълнено през 2019 година, а построяването им ще започне през 2020 година Целта е строителството на АМ „ Хемус “ в сектора от Боаза до пресичането с пътя Русе - Велико Търново да завърши до 2023 година През есента, с близо половин година по-рано от предвиденото по контракт, ще приключи построяването на 10-километровия сектор от Ябланица до Боаза, заяви още Терзийски.

Председателят на УС на АПИ заяви, че плановете на организацията са паралелно с АМ „ Хемус “ да се извършва и най-важният проект за област Русе - автомагистралата „ Русе – Велико Търново “. С изграждането й ще облекчим трафика от Дунав мост и ще повишим пътната сигурност, така като първокласният път Русе - Бяла е една от най-натоварените и рискови прави в България с висока централизация на тежки пътни произшествия. След построяването на магистралата броят на пътните инциденти по направлението ще намалеят, така като движението ще бъде разграничено в две отделни пътни платна, съобщи Терзийски.

Председателят на УС на АПИ уточни, че проектът за автомагистралата „ Русе - Велико Търново “, която ще бъде с дължина 133 км, все още е в плен на правосъдните процедури. На 30 ноември м. година Върховен административен съд отхвърли внесените жалби по решението за Оценка на въздействието върху околната среда, само че на 30 януари постъпи касационна тъжба, като в законоустановения период АПИ депозира отговор пред 5-членния състав на Върховен административен съд. Очакваме решението на съда и в зависимост от решението имаме готовност тази година да стартираме търгове за 75 км от трасето на автомагистралата на индикативна стойност 670 млн. лева без Данък добавена стойност. Това са секторите Русе – Бяла и обходът на Бяла, заяви Терзийски. Той съобщи, че разработеният график планува, в случай че в следващите месеци стартират обществените поръчки за избор на изпълнители и няма обжалване на процедурите, които да блокират работата, в края на тази или началото на следващата година да има определени реализатори и реалното строителство на първите два участъка от Русе - Велико Търново да започне в края на 2020 година или началото на 2021 г. Така първите 75 км от автомагистралата „ Русе - Велико Търново “ ще са готови през 2023-2024 година, заяви Терзийски.

Пред участниците във форума „ Приоритетна съгласуваност на Северна България “ ръководителят на УС на АПИ представи и останалите приоритетни пътни планове Видин - Ботевград, обходния път на Габрово и тунела под Шипка. Терзийски пожела на организаторите срещата да стане обичайната и през идващите години в Русе да се показва напредъкът при изпълнението освен на пътните планове, но и привлечените нови вложения в региона.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР