Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура

...
Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура
Коментари Харесай

Близо 7 млрд. лв. ще се инвестират в пътната инфраструктура на Северна България

Близо 7 милиарда лева ще се влагат в пътната инфраструктура на Северна България през идващите години. Това заяви ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ Георги Терзийски на форума „ Приоритетна съгласуваност на Северна България “ в Русе, проведен от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, в съгласуваност с Института за пътна сигурност. С цялостното доизграждане на автомагистрала „ Хемус “, на плановете Русе - Велико Търново, Видин - Ботевград, обходният път на Габрово и тунелът под Шипка ще имаме пътни връзки, с които ще се форсира развиването на Северна България и ще се обезпечи бърза и безвредна пътна връзка сред София, Варна, Русе и Видин, съобщи ръководителят на УС на АПИ. Пред участниците във форума Терзийски акцентира, че се работи по подготовката и стартирането на строителството на 134-километровия сектор от Боаза до връзката с пътя Русе - Велико Търново, за които държавното управление в края на м. година обезпечи 1,3 милиарда лева

Графикът, който сме създали планува до края на април да започва построяването на още два сектора от общо 6, на които е разграничено цялото трасе. Това са правите - от Боаза до пътен възел „ Дерманци “ и от пътен възел „ Каленик “ до връзката с път II-35 Плевен - Ловеч. Техническото планиране на сектори 4, 5 и 6, които са сред пътя Плевен - Ловеч и Русе - Велико Търново, ще бъде изпълнено през 2019 година, а построяването им ще стартира през 2020 година Целта е строителството на „ Хемус “ в сектора от Боаза до пресичането с пътя Русе - Велико Търново да завърши до 2023 година През есента, с близо половин година по-рано от плануваното по контракт, ще приключи построяването на 10-километровия сектор от Ябланица до Боаза, заяви още Терзийски.

Председателят на УС на АПИ заяви, че проектите на организацията са паралелно с Автомагистрала „ Хемус “ да се извършва и най-важният план за област Русе - автомагистралата „ Русе – Велико Търново “. С построяването й ще облекчим трафика от Дунав мост и ще повишим пътната сигурност, защото първокласният път Русе - Бяла е една от най-натоварените и рискови прави в България с висока централизация на тежки пътни произшествия. След построяването на автомагистралата броят на пътните произшествия по направлението ще намалеят, защото придвижването ще бъде разграничено в две обособени пътни платна, съобщи Терзийски.

Председателят на УС на АПИ уточни, че планът за автомагистралата „ Русе - Велико Търново “, която ще бъде с дължина 133 км, към момента е в плен на правосъдните процедури. На 30 ноември м. година Върховен административен съд отхвърли импортираните тъжби по решението за Оценка на въздействието върху околната среда, само че на 30 януари постъпи касационна тъжба, като в законоустановения период АПИ подава отговор пред 5-членния състав на Върховен административен съд. Очакваме решението на съда и според от решението имаме подготвеност тази година да стартираме търгове за 75 км от трасето на автомагистралата на индикативна стойност 670 млн. лева без Данък добавена стойност. Това са секторите Русе – Бяла и обходът на Бяла, заяви Терзийски. Той съобщи, че създаденият график планува, в случай че в идващите месеци започват публичните поръчки за избор на реализатори и няма обжалване на процедурите, които да блокират работата, в края на тази или началото на идната година да има определени реализатори и действителното строителство на първите два сектора от Русе - Велико Търново да стартира в края на 2020 година или началото на 2021 година Така първите 75 км от автомагистралата „ Русе - Велико Търново “ ще са подготвени през 2023-2024 година, заяви Терзийски.

Пред участниците във форума „ Приоритетна съгласуваност на Северна България “ ръководителят на УС на АПИ показа и останалите предпочитани пътни планове Видин - Ботевград, обходния път на Габрово и тунела под Шипка. Терзийски пожела на уредниците срещата да стане обичайната и през идващите години в Русе да се показва напредъкът при осъществяването освен на пътните планове, само че и привлечените нови вложения в района.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР