Близо 7,5 млн. бюлетини ще бъдат отпечатъни за изборите на

...
Близо 7,5 млн. бюлетини ще бъдат отпечатъни за изборите на
Коментари Харесай

ЦИК: На 11 юли ще има опити за саботажи, вече се саботира нашата работа, както и тази на различни РИК и СИК

Близо 7,5 млн. бюлетини ще бъдат отпечатъни за изборите на 11 юли. В чужбина в 273 секции ще се гласоподава с 421 машини, което значи, че в 125 секции ще има по една машина, а в останалите 148 секции ще има по две машини. В страната с машини ще се гласоподава в 9 401 Секционни изборни комисии (СИК), като в 700 от тях ще има сложена и втора машина. За частичните локални избори в Благоевград ще се гласоподава в 188 СИК. В 150 секции ще има по една машина, а в останалите 38 секции ще има и спомагателна втора машина за гласоподаване.

Това съобщи представителят на ЦИК Росица Матева по време на обичайния брифинг на комисията в четвъртък.
"През седмицата при нас постъпиха няколко тъжби. Две от тях са по-интересни и значими. Първата беше обвързвана с предизборна пропаганда от страна на служебните министри и през вчерашния ден отразихте резултата от нея - тя беше отхвърлена като несъстоятелна. Втората тъжба бе от страна на "Български патриоти " против решението на ЦИК за секциите отвън страната. Вчера Върховен административен съд постанови, че отхвърля жалбата на "Български патриоти ". Искам да дам и значима информация по отношение на голям брой въпроси за гласуването на 11 юли, когато доста хора ще се на отмора. Избиратели, които нямат уверение за сегашен адрес, друг от непрекъснатия, няма да могат да гласоподават. Срокът за подаване на заявки за сегашен адрес изтича на 26 юни. Който не подаде заявление до 26 юни, няма да може да гласоподава. На 26 юни също по този начин изтича и периода за поадаване на заявки за хора с трайни с увреждания, които желаят да гласоподават с преносима урна ", разкри още тя.

Вчера Министерски съвет утвърди спомагателни разноски по бюджета на ЦИК за закупуването на още машини. Правителството взе и решение „ Информационно обслужване “ АД и ЦИК да проведат договаряния и да сключат контракт за доставка на спомагателните машини. Процедурата по договаряне е без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка. Към момента 21 организации са се записали като наблюдаващи на изборите, както и 2 социологически организации ", добави Матева.

"Вчера завършиха договарянията и консултациите сред политическите партии за съставите на СИК отвън страната ", осведоми от своя страна другият представител на ЦИК Цветозар Томов. "За мен тези договаряния завършиха сполучливо. Не мога да ви кажа точния брой тук-там, които ще се заемат от представители на политическите партии, само че е към 1000, което е към 25% от всички места в СИК. Останалите места би трябвало да бъдат заети от претенденти от българските общности в другите страни и чиновници на Министерство на външните работи ", сподели още той.

"Все още нямаме лист с имената на техниците, които ще обслужват машините за изборите. Ако открием някакви роднински връзки сред техниците и претендентите за народни представители, ще се съберем и ще вземем решение, само че би трябвало да приказваме с съответни имена, с цел да установим роднинската връзка. Ако токът спре, машината ще продължи да работи, тъй като има батерия, която устоя 3 часа ", отговори на журбналистически въпроси Росица Матева.

"Обстановката, при която организираме изборите, е доста тежка. Ще има опити за саботажи в деня на изборите. Убеден съм в това, тъй като към този момент има опити за саботажи на работата на самата ЦИК, както и на обособените РИК и СИК. Ние сме убдени, че сме готови за сходна обстановка, само че не знам дали чисто институционално ще успеем да се оправим сами ", разкри Цветозар Томов.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР