Близо 600 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по

...
Близо 600 сигнала от граждани са постъпили в Инспекцията по
Коментари Харесай

Бум на сигнали срещу работодатели заваляха в Инспекцията по труда

Близо 600 сигнала от жители са постъпили в Инспекцията по труда от 13.03.2020 година, когато беше оповестено изключителното състояние досега. Това е растеж с съвсем 50% на сигналите, които нормално се получават за еднакъв интервал. Най-много от тях касаят заплащането на труда – към 1/3 от всички сигнали. Следват сигнали, свързани с преустановяване на трудовото правно отношение. Инспекцията по труда е прекратила все още плановите инспекции и е насочила напъните си към решение на сигналите. Извършват се инспекции и за надзор по съблюдаване на противоепидемичните ограничения, свързани с ограничението на разпространяването на ковид COVID-19. За премахване на нарушаванията контролните органи ползват всички свои пълномощия – предоставяне на наложителни за осъществяване наставления и търсене на административнонаказателна отговорност.
Инспекцията по труда припомня на служащите и чиновниците, че и в интервала на изключително състояние те не могат да бъдат изпращани в неплатен отпуск без тяхно единодушие. Работещите не би трябвало да подписват документи, с чието наличие не са съгласни – да вземем за пример за преустановяване на трудов контракт по взаимно единодушие или със задна дата, или заявление за неплатен отпуск. Работодателят следва да им даде незабавно заповеди за преустановяване на трудовите контракти, в които да са отразени всички дължащи им се компенсации - за необработен заплатен годишен отпуски, за неспазено предупреждение, в случай че им се дължи такова, за добито право на пенсия и други. Срокът на предупреждение тече и по време на използването на законоустановен отпуск.
ИА ГИТ ще се възползва от сигналната си функционалност и ще осведоми Прокуратурата за сигнали, в които се съдържат данни за закононарушение. Например служащите осведомят за оказване на напън за преустановяване на трудовия контракт по взаимно единодушие, сключване на заявки за неплатен отпуск и други, или за положени подписи на документи, каквито сигналоподателите настояват, че не са полагали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР