Близо 600 машини обработват пътните настилки, за да се осигури безопасно пътуване

...
Близо 600 машини обработват пътните
настилки, за да се осигури безопасно
пътуване
Коментари Харесай

Близо 600 машини почистват пътищата в районите със снеговалеж

Близо 600 машини обработват пътните настилки, с цел да се обезпечи безопасно пътуване на водачите в регионите с продължаващи повече от денонощие снеговалежи. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания. Високопланинските проходи са отворени за придвижване и са проходими при зимни условия. Поради мощен снеговалеж и за снегопочистване краткотрайно е ограничено преминаването на тежкотоварни автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета през прохода „ Превала “.

Заради изобилен снеговалеж, навявания и за снегопочистване краткотрайно е спрян трафикът на тежкотоварните автомобили над 12 т по път I-2 Русе – Разград – Шумен в двете направления, по път I-5 Русе – Бяла, както и път II-52 Пиргово - Мечка и по път III-501 Русе – Две могили – Бяла. Поради силен вятър, снегонавявания и намалена видимост е лимитирано придвижването на всички МПС по третокласния път III-5402 Ценово – Обретеник в Русенска област. За снегопочистване е ограничено преминаването в двете направления по второкласния път II-52 Свищов - Никопол в участъка Въбел - Лозица. Затворени са снегопочистване са и път II-11 Оряхово - Мизия и III-306 Оряхово - Селановци - Кнежа.

Шофьорите, на които през днешния ден им се постанова да пътуват, е належащо да потеглят на път с автомобили, готови за снеговалеж. Прогнозата на метеоролозите е за виелици и снегонавявания по планинските проходи. В четири области – Монтана, Враца, Ловеч и Габрово, е избран оранжев код за опасно време и за обилни превалявания. В 15 области е разгласен жълт код за потенциално опасно време - Видин, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, Велико Търново, София-град и София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян, в които се чакат снеговалежи и увеличение на снежната завивка.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ апелира шофьорите да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на придвижването от автомобили, които не са готови за движение при снеговалеж, затруднява работата на профилираните машини и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

Пътноподдържащите компании са в пълна мобилизация за култивиране на настилките по републиканските пътища, за да се обезпечи пътуването при снеговалеж. При нужда е допустимо да се спира движението за осъществяване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните сектори, с цел да се избегне възникването на пътни произшествия. 27-те областни пътни ръководства и снегопочистващите компании работят на 24-часов режим и са в подготвеност.

Всички жители и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна конюнктура и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и когато и да е от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В организацията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за положението по републиканските пътища.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР