Близо 60% са загубите на вода в Габрово – 59,17%

...
Близо 60% са загубите на вода в Габрово – 59,17%
Коментари Харесай

60 % са загубите на вода в Габрово, подобно е положението в цялата страна, посочи Мая Манолова

Близо 60% са загубите на вода в Габрово – 59,17% през 2018 година, съгласно КЕВР и 56,72% към 30 септември 2019 година, съгласно данни на локалното ВиК. Подобно е ситуацията в цялата страна. Въпреки водния цикъл, от отчет на КЕВР за 2018 година излиза наяве, че ВиК-Габрово има оценка цялостно несъблюдение по шест индикатора, измежду които и общи загуби на вода при водоснабдяване. Това съобщи ръководителят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в Габрово след мобилната безвъзмездна приемна за жители, която бе проведена в града.

По думите й обезпокоително е равнището и на други индикатори, които КЕВР показва за изцяло неизпълнени. "Такива да вземем за пример са броят повреди по водопроводната мрежа. В Габрово има по 48 повреди на 100 километра всяка година “, съобщи Манолова и добави, че за 2019 година са ремонтирани 0,81 % от водопроводната мрежа в града.

Манолова изясни още, че за предходната година капиталовият проект на ВиК-Габрово не е изпълнен, защото са били заложени 750 000 лв. за вложения, а са вложени 690 000 лв.. Тя добави, че четири села към Габрово са на воден режим, а в приемната за жители хората са подали сигнал за това, че във високите квартали имат проблеми с водата и има случаи, при които няма вода по цяла седмица.

По-късно Манолова се срещна с хората в Севлиево и сътвори там клон на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “. „ Днес сътворяваме клон на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ в Севлиево, където наши сътрудници ще бъдат гражданско съдружие „ Граждани за Севлиево “, съобщи тя пред обществеността в Севлиево.

Преди това някогашният омбудсман и екипът й посетиха севлиевското село Ловнидол, където хората от близо 30 години са с воден режим. „ Възмутително е безхаберието на институциите. За да се подхващат ограничения, очевидно би трябвало да се стига до нещастия като тези край Своге и в село Бисер и до рецесии, като тази в Перник “, съобщи Манолова.

От „ Изправи се.БГ “ посетиха и село Яворец, откъдето хората изпратиха тъжби до гражданската платформа за преправка на боклуци покрай селото. Хората са обезпокоени, че площадката, където се складират 200-300 тона балирани боклуци, се намира на 250 метра от последните къщи в селото и на 150 метра от река Янтра.

По думите им вложителят е изискал да се прави мокро преправяне на боклука, при което да се употребява вода от водопровода, а отпадъчните води да се изхвърлят в река Янтра, което може да докара до екокатастрофа.

Другото предложение на вложителя е било да се употребява суха преправка на отпадъците, само че жителите на село Яворец се притесняват от фините прахови частици, които ще се отделят при процеса.

Манолова пое ангажимент да направи инспекция за какъв период е разрешителното за сепариране, кой го е издал, има ли направен Оценка на въздействието върху околната среда и какъв е съставът на суровината, която се преработва.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР