Близо 60% са съгласни с твърдението, че ако даден закон

...
Близо 60% са съгласни с твърдението, че ако даден закон
Коментари Харесай

БАН: За две трети от българите законът е врата в полето

Близо 60% са съгласни с изказванието, че в случай че даден закон им пречи, ще намерят метод да го заобиколят и да реализират своите цели.
Общо 81% от българите са напълно съсредоточени върху постигането на материални богатства, което се трансформира в главен приоритет за тях. Това демонстрират резултатите от проучване на Института за проучване на обществата и знанието към Българска академия на науките.

Общо 56.9% от българите афишират, че за нищо на света не биха погазили закон, даже от това да имат материална или друга изгода. Другите 43.1% обаче имат настройки за неспазване на законите. Ако не се опасяваха от следствията, те елементарно биха нарушили нормите, гласят резултатите от проучването. Те демонстрират, че едвам 32% от българи считат, че законите в страната са добре написани и елементарно използвани на процедура.

Според създателите на проучването това е знак, че българското общество е с повишена сдържаност към депутатите и към законите. Изводът е, че огромна част от обществото слага изискване – законите ще бъдат спазвани, в случай че са съответни, обслужват интереса на обществото и са използвани на процедура.

Близо 60% са съгласни с изказванието, че в случай че даден закон им пречи, ще намерят метод да го заобиколят и да реализират своите цели. Почти 53% от българите мислят, че до момента в който има хора, които са над законите, в обществото няма да има равнопоставеност.

За над 65% от обществото сивата стопанска система е най-бързият метод да се изкарат пари.

Работодателите и редовите служащите имат по-голяма податливост да съблюдават и зачитат законите. Учениците, безработните лица, и даже домакините са по-склонни да имат по-фриволно държание и намерено да не зачитат и съблюдават актуалното законодателство. Така в обществото се насажда мнението, че неспазването на законите е естествена и разумна реакция на възможната цялостна с пропуски и недостатъци законова среда, гласят изводите на откривателите.

Според проучването в последните години в българското общество могат да се откроят редица социологически типажи съгласно държанието на хората.

Общо 34% от изследваните български жители се самоопределят като конформисти. Те се поддават се на натиска на обществото и бързо се съгласяват с него. Само 6% смятат себе си за иноватори. Общо 4% се дефинират като хора, които наложително съблюдават избрани повтарящи се ритуали. Всеки десети е обществено въздържан, а бунтарите са 6%. Общо 16% се самоопределят като преувеличаващи, а 6% – като изключително избухливи.

Според проучването на учените, това разделяне на групите в обществото е вследствие на безнаказаността, което следва похищението върху персоналната благосъстоятелност, моделите на ръководство на обществените и частните бизнес процеси в страната.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР