Близо 60 години след историческото подписване на френско-германския договор Франция

...
Близо 60 години след историческото подписване на френско-германския договор Франция
Коментари Харесай

Франция и Италия подписват договор след дълга политическа зима

Близо 60 години след историческото сключване на френско-германския контракт Франция се готви да подписа конвенция за другарство и съдействие с Италия, друга страна съоснователка на Европа, продължавайки стоплянето, последвало една дълга дипломатическа зима.

Очаква се Еманюел Макрон да дойде в четвъртък в Рим, с цел да парафира този " контракт за засилено френско-италианско съдействие " дружно с министър-председателя Марио Драги.

Париж и Рим се стремят да приключат с това преди предстоящото през януари отдръпване на италианския президент Серджо Матарела, който е в края на седемгодишния си мандат, и преди френският държавен глава да съобщи, че ще се бори да бъде избран отново.

Според Елисейския замък договорът " ще благоприятства доближаването сред френските и италианските позиции, както и координацията сред двете страни, що се отнася до европейската и външната политика, сигурността и защитата, политиката в сферите на миграцията, стопанската система, образованието, изследователската активност, културата и трансграничното съдействие ".

Този жест ще има също по този начин " значима алегорична стойност " в днешния неустойчив европейски подтекст след Брекзита и политическия преход в Германия, показва италиански държавен източник.

" Налице е същинско съгласие сред Марио Драги и Еманюел Макрон. Трябва да се употребява този прозорец от благоприятни условия за структуриране на връзката ", разяснява за Агенция Франс Прес Сандро Гоци, един от основателите на контракта, държавен секретар на Италия по европейските въпроси от 2014 до 2018 година

Кръстен по името на римския замък, където се намира канцеларията на италианския президент - някогашна резиденция на папи и крале на Италия, този " Договор от Куиринале " бе обявен през 2017 година с оглед да обезпечи " по-стабилна и амбициозна рамка " за френско-италианското съдействие.

Той ще бъде подписан на фона на безредици в Европа, свързани с осъществения Брекзит, прехода на властта от Ангела Меркел към Олаф Шолц и напрежението сред Брюксел и някои източноевропейски столици във връзка зачитането на основополагащите полезности на Европейски Съюз.

Да се разсеят недоразуменията

В съответен проект договорът, чието тъкмо наличие още не се знае, открива или интензифицира засилено съдействие сред двете латински и средиземноморски сили в разнообразни области като научната активност, производството, езиковото образование, защитата и цифровите технологии. Той планува най-много другарство за да се заобикалят недоразумения.

" Италианците и французите би трябвало да положат старания за по-добро взаимно опознаване и схващане. Често пъти се задоволяваме с повърхностни показа, не предубеждения, а усещания - по кое време позитивни, по кое време негативни. Имаме потребност от механизъм за постоянен разговор ", разсъждава Сандро Гоци.

Защото в Италия, третата стопанска система от еврозоната след Германия и Франция, някои се опасяват от тази прилежаща страна, смятайки за несъразмерни претенциите ѝ, засягащи плановете за индустриално обединение и доближаване.

Сливането на групата Пежо-Ситроен с Фиат-Крайслер под името Стелантис е пример за триумф, само че несполучливото вдишване на контрола над атлантическите корабостроителници в Сен Назер от италианската група Финкантиери дава мотив италианците да споделят, че французите имат вкус към италианските предприятия, само че от време на време мъчно одобряват насрещния интерес.

Договорът " съставлява самоанексия към Франция - индустриална и стратегическа ", подлага на критика го да вземем за пример икономистът Карло Пеланда от страниците на сп. " Стармаг ".

Други тематики също помрачаваха през последните години трансалпийските връзки, по-специално откакто през 2018 година бе основано популистко държавно управление, доминирано от Движение " Пет звезди " и крайнодясната " Лига " на Матео Салвини.

Кризата стигна върха си при започване на 2019 година, когато италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо се срещна във Франция с един лидер на " жълтите жилетки ". Малко преди този момент вътрешният министър Матео Салвини бе призовал за оставка на френския президент.

В знак на митинг Париж отзова краткотрайно посланика си в Италия Кристиан Масе - това бе най-острата дипломатическа рецесия сред двете прилежащи страни от 1945 година

Италия се подразни и тъй като ѝ се наложи сама да се оправя с мигрантите, идващи по море от африканския бряг. Освен това Рим укори Париж, че закриля някогашните членове на " Червените бригади ", укрили се във Франция. През април т. година прочее Макрон постави завършек на доктрината Митеран, като подреди те да бъдат задържани.

Сега към този момент " сме в разгара на медения месец сред Париж и Рим ", счита историкът Марк Лазар, учител в Университета за политически науки в Париж (Сианс По). " Много са допирните точки при настоящето междинно положение в Германия ", отбелязва той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР