Близо 60 000 седмокласници се явяват днес на Националното външно

...
Близо 60 000 седмокласници се явяват днес на Националното външно
Коментари Харесай

Близо 60 000 седмокласниците пишат по изпитен вариант 1

Близо 60 000 седмокласници се явяват през днешния ден на Националното външно оценяване по български език и литература. Малко преди 7 часа в Министерството на образованието и науката беше изтеглен изпитният вид 1 от публицист. Изпитът стартира в 9 часа.

17 възпитаници са под карантина, те са били контактни със инфектирани, а не заболели и ще поставят изпита в обособени стаи.

Заради отдалеченото образование отпадна образователен материал - комплицирано съставно и комплицирано смесено изречение, " Бай Ганьо пътува " от Алеко Константинов, " Неразделни " от Пенчо Славейков, " Заточеници " от Пейо Яворов, " По беритба " от Елин Пелин и " По жицата " от Йордан Йовков.

Изпитът се организира в 6900 зали на 1716 учебни заведения в страната. И този път той ще протече при строги ограничения за сигурност. Учениците би трябвало да носят документ за идентичност и служебна записка. Маски ще се носят по избор. Температурата ще се мери на входа.

Когато учениците в седми клас в обещано учебно заведение са над 100, те би трябвало да се пропущат през два входа на учебното заведение. На входа на учебните заведения би трябвало да има дезинфектант за дезинфекциране на ръцете при влизането на учениците, също в коридорите и в предверията на санитарните пространства. Седмокласниците би трябвало да носят и транспарантен плик, в който при влизането им в изпитната зала, да слагат мобилните си телефони и смартчасовниците си. Те би трябвало да бъдат сложени на обособено за задачата място в изпитната зала. Предварително, на всеки транспарантен плик би трябвало да е подложен етикет с имената на ученика.

Учениците са по 10 в стая, на метър и половина разстояние . Изпитът ще продължи два часа. Формално и времево националното външно оценяване в седми клас включва две елементи, само че изпитът е обединен, т.е. " НВО е 1 част + 2 част ". За работата по всяка от частите учениците имат несъмнено време и след приключването му би трябвало да затворят в плик съответната част, без да могат да се връщат и да работят още веднъж по нея. Между двете елементи няма отмора. Седмокласниците могат да излизат от стаята едвам след първите 60 минути от началото на изпита и след затварянето на първата част в плика.

Първата част от националното външно оценяване съдържа 25 задания по БЕЛ от три типа: 18 със структуриран отговор, 6 - с къс свободен отговор, и 1 - с уголемен свободен отговор. На тях седмокласниците би трябвало да отговорят за 60 минути, а спомагателни 30 минути ще има за децата със специфични просветителни потребности /СОП/. Втората част от изпита по БЕЛ е за основаването на текст - преразказ с дидактическа задача, за 90 минути, а за учениците със СОП ще има още 50 минути. Учениците от седми клас ще работят върху изпитни комплекти с неповторим баркод, сходен на този за държавните зрелостни изпити.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР