Близо 6 хиляди новоизбрани общински съветници трябва да бъдат проверени

...
Близо 6 хиляди новоизбрани общински съветници трябва да бъдат проверени
Коментари Харесай

Близо 6000 нови общинари трябва да бъдат проверени от КПКОНПИ

Близо 6 хиляди новоизбрани общински съветници би трябвало да бъдат тествани от антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Въпреки че ръководещите имаха желанието съветниците да отпаднат от закона, с цел да се облекчи работата на комисията, те останаха и в този момент големият брой заявления за имущественото им положение ще бъдат проучени.

В същото време през предходната седмица парламентът започна процедурата за избор на нов началник на КПКОНПИ, откакто преди повече от три месеца Пламен Георгиев хвърли оставка около абсурда " Апартаментгейт ". Политическите сделки за наследника обаче ще се окажат сложни, защото няма доста искащи да заемат председателския пост.

" Комисията има много работа. Апелирам към политическите сили, народните представители и към институциите да подават номинации. Колкото повече номинации има, толкоз по-голяма е вероятността подборът да е първокласен ", разяснява пред в. " Сега " Борис Ячев (НФСБ), ръководител на отрасловата парламентарна комисия. Той призна, че да си отпред на КПКОНПИ, е " извънредно отговорно ", а комисията е " натоварена с огромно публично очакване " и не всеки би се съгласил да я оглави.

Ячев напомни, че макар опитите на болшинството в Народно събрание да трансформират изискванията и ръководителят да не е с юридическо обучение, това не се е случило. " Имаше хипотези, с цел да се нагаждаме по отношение на несъмнено лице, и прочие Ясно е, че би трябвало да бъде правист. Дали ще е на свободна процедура, или от правосъдната система, нямам визия, само че при всички случаи час по-скоро, може би до края на ноември, би трябвало да завърши процедурата, тъй като има усложнения в работата на комисията ", сподели още Ячев. Според него предстоят и нови значими решения, които се постанова да бъдат разисквани и взети от по-широк кръг, т.е. да има началник на КПКОНПИ.

Приетите от депутатите в сряда условия плануват всеки от претендентите за началник на антикорупционната комисия да премине през проверка за принадлежност към разследващите служби на Българската национална войска и Държавна сигурност.

В контраст с логиката и предишните неуспехи с управлението на органа никой от новите номинирани няма да бъде авансово тестван за спор на ползи и имущество. Предложението беше разисквано в парламентарната комисия преди към месец, само че беше отхвърлено. Новият ръководител ще подаде цялостна имуществена декларация едвам откакто е определен да управлява комисията, а инспекцията ще бъде осъществена от подчинените му в органа.

ПРОБЛЕМИ

Според специалисти абсурдът с някогашния началник Пламен Георгиев и голямата му недекларирана тераса може да се повтори още веднъж поради неналичието на опция идващият ръководител на КПКОНПИ да бъде тестван в задатък. " Щом законът е планувал претендентите да подават заявления на стадия на конкурсната процедура, най-малкото комисията в Народното събрание, която преглежда кандидатурите и прави чуването, би трябвало да има пълномощие да извърши инспекция и да потърси подпомагане от съответните държавни институции. Иначе би било безсмислено да се подават едни заявления на стадий „ конкурсна процедура “ и те просто да са за сведение ", разяснява за БНР специалистът в Антикорупционния фонд Атанас Славов. Той също изрази мнение, че няма да има доста искащи да застанат отпред на антикорупционната комисия. " Големият проблем е, че експертите с потвърден професионален престиж рядко се съгласяват да вземат участие в една процедура, която изначално е политически детерминирана. Аз предполагам в действителност, че ще са претенденти, които ние познаваме от общественото им присъединяване, от заемането на разнообразни постове ", сподели още Славов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР