Близо 55% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

...
Близо 55% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена
Коментари Харесай

Всеки втори смята заплахата от COVID-19 за преувеличена


Близо 55% от българите считат опасността от ковид за пресилена в по-малка или по-голяма степен. Това демонстрира експресен сондаж на „ Галъп интернешънъл “, извършен измежду 901 пълнолетни жители в интервала 6-7 април.

69% от пълнолетните българи в една или друга степен се опасяват, че те или техни близки могат да се заразят с ковид. За съпоставяне, преди месец, малко преди изключителното състояние, този дял бе 62%. Сега 27 на 100 от запитаните споделят, че не се боят от вируса при 38% в средата на март.

Преди въвеждането на изключителното състояние тези, които намираха опасността за пресилена, бяха доста повече - 72%, а на противоположното мнение бяха 27%, регистрират социолозите. Те показват мнение, че преди разрастването на болестта в страната повече хора са я подценявали, въпреки че и в този момент е по-голям делът на тези, които я намират за пресилена.

На този декор 78% декларират, че са подготвени да жертват някои свои човешки права, в случай че това ще помогне за справяне с ковид, до момента в който 20% по-скоро отхвърлят или напълно отхвърлят тази опция. Точно преди изключителните ограничения съотношението беше 83% против 16%. " Може би животът при лимитирано напредване е направил по този начин, че малко повече хора да стават сериозни против забрани. Може и да сработва нетърпеливостта на мнозина, която става допустима поради по-скоро плавния растеж на заболеваемостта у нас спрямо други страни в Европа ", се споделя в разбора към проучването.

От запитаните 22% считат, че демокрацията не е ефикасна при тази рецесия, а съвсем всички останали са " срещу " това изказване. Всичко това значи, че обществото ни остава готово на жертви, само че и не губи демократичния си инстикт, е мнението на социолозите.

На въпрос за упованията за връзките на международните сили след пандемията 57% споделят, че светът ще се промени съществено, а 37% са на противоположното мнение. Също 57 на 100 считат, че главните международни сили ще демонстрират повече съдействие, само че 31% са на мнение, че ще има повече борби.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР