Близо 54% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес

...
Близо 54% от анкетираните в България очакват подобрение на бизнес
Коментари Харесай

БТПП: Липсата на кадри и цените на енергията тревожат най-силно българския бизнес

Близо 54% от интервюираните в България чакат усъвършенстване на бизнес климата през 2019-та, до момента в който през 2018 година делът им е бил 63%. Това съобщи ръководителят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов на конференция, на която бяха показани упованията на бизнеса у нас за 2019 година. „ Липсата на човешки запаси и цените на силата и суровините са главните терзания за фирмите у нас. Фирмите са загрижени, че ще бъдат неспособни да се оправят с възходящото търсене на своите артикули и услуги, тъй като става все по-трудно да се намерят служащи с нужния профил “, добави още той.

Симеонов прегледа неналичието на квалифицирани чиновници като проблем освен за българския бизнес, само че и за европейските компании – съгласно изследването се резервира на второ място като спънка пред европейските работодатели. От Европалати предизвестяват, че дефицита на дипломиран труд потиска икономическия напредък и към този момент има рецесия на умения, която е опасност за конкурентоспособността на Европа.
 11111  2222222222  3333333333  44444444444
Нивото на оптимизъм у нас и в Европа леко понижава. Компаниите в страната са с положителни упования за 2019 година, само че в по-малка степен по отношение на 2018 година. Това демонстрират резултатите от изследване на БТПП, осъществено измежду 504 компании от България през септември 2018 година. Анкетата е част от огромно бизнес изследване в Европа (European Economic survey – EES 2019*), в което вземат участие над 45 хиляди компании от 26 страни.

Традиционно по-добри упования за приходите от износ по отношение на приходите от вътрешния пазар, демонстрират резултатите от анкетата. Малко над 46% чакат увеличени продажби в чужбина, 40% са оптимисти за по-високо търсене от локалния пазар.

Добра вероятност за обновяване на капиталовата интензивност следващата година демонстрират упованията при 39% от интервюираните, до момента в който в миналогодишното изследване са били 47%. За заетостта прогнозите са за стабилизиране, като е вероятен и слаб растеж – преобладаващата част към 63% от работодателите чакат да запазят броя на чиновниците си.

Разходите за личния състав са топ предизвикателство за бизнеса в Европа, заради наклонността на растеж на заплатите и тежестта, произлизаща от високите налози и осигуровки. Следващите подред пречки пред бизнеса са вътрешното търсене и цените на силата и суровините. Последните изключително важат за страните от Източна Европа (вкл. България) заради възходящите разноски за природен газ и динамичността в цените на суровия нефт.

Брекзит е предизвикателство, само че не за всички страни. Най-лоши последствия се чакат за страни, които имат обилни търговски връзки с Обединеното кралство (напрмер Ирландия, Малта, Кипър и Италия).

*26-то изследване за бизнес климата в Европа, проведено от Асоциацията на европейските търговско-промишлени покои (Европалати). България взе участие за 20-ти следващ път. Проучването е направено посредством типов въпросник. В България БТПП провежда анкетирането на компании от всички области и сектори (без финансовия и поземлен сектор).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР