Близо 5000 ученици от цялата страна ще имат възможността да

...
Близо 5000 ученици от цялата страна ще имат възможността да
Коментари Харесай

Безплатен вход за 5000 ученици в музеите

Близо 5000 възпитаници от цялата страна ще имат опцията да прекарат част от часовете си в музей през образователната 2018/2019 година. Посещенията ще се финансират по модул „ Музеите като просветителна среда “ по Оперативна програма „ Осигуряване на модерна просветителна среда “ с обща стойност 120 000 лева Това изясни пред „ Монитор “ Радостина Николова, основен специалист в дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното образование” към Министерството на образованието и науката.
Подадените планове били общо 132, а единственото ограничаване било всяко учебно заведение да кандидатства с един. От тях 56 са утвърдени, като районът с най-вече утвърдени визити в музеи е Пазарджик. Там възпитаници от 11 школа ще могат да усвоят образователния материал по занимателен и интерактивен метод. Освен по-големите обитаеми места като София, Варна и Бургас финансиране има и за по-малките - село Добромирка (община Севлиево), село Паталеница (община Пазарджик), град Ракитово, село Рупци (община Плевен), село Световра̀чене (Столична община), Хаджиминитрово (община Казанлък). Реализираните визити ще бъдат по разнообразни общообразователни предмети - „ Околен свят “, „ Човек и обществото “, „ Човек и природа “, „ История и цивилизация “, „ Биология и здравно обучение “, „ Физика и астрономия “, „ Технологии и предприемачество “, „ Музика “. Николова изясни, че по-голяма част от плановете са свързани с пътешестване до друго обитаемо място. Училищата се насочват най-често към Националния исторически музей в София, Националния музей на образованието в Габрово и в Етнографски музей навън Етър, изясни Николова.
179 ОУ „ Васил Левски “ от село Доброславци е едно от утвърдените школа. То е спечелило план „ Магията на чипровските килими “ на стойност 2500 лева Директорката на учебното заведение Мария Христова изясни, че заради огромния интерес с изключение на учениците от 1-ви до 4-ти клас, които са подсигурени по плана, са се присъединили и от останалите класове, които обаче платили в допълнение. Те избират дестинацията, защото в разнообразни часове от 3-ти и 4-ти клас се визира историята на Чипровци и за индустрията в него. В средата на октомври учениците от Доброславци са посетили Историческия музей в Чипровци, където са разгледали другите експонати, чули са забавна сказка, научили са по какъв начин се багри вълната, прели са на вретено, мотали са прежда на мотовилка, оцветявали са килими със характерни шарки. Децата не желаеха да си потеглят показа Христова. Тя описа, че след разглеждането на музея децата са играли в двора му, където са учили хора. Накрая ги почерпили с чипровски кори за баница и айрян. Според Христова сходни стратегии са чудесни, защото дават късмет на по-малките учебни заведения и на тези от по-отдалечени места да се срещнат с историята на България. „ Средствата обаче не са задоволителни. Надявам се програмата да се осъществя и идната година, само че с по-голямо финансиране “, показа още директорката на 179-о ОУ.
МОН с конкурс за най-хубав урок
Министерството на образованието и науката провежда народен конкурс за учители за най-хубав урок в музей. В него могат да се включат всички преподаватели без значение дали уроците са финансирани от Оперативна програма. Учителите би трябвало да показват фотоси или видео от занятието, анкета измежду участниците в визитата, да опишат предмета, тематиката и резултатите на визитата, както и да опишат за какво са ги избрали. Най-добрите уроци ще бъдат оповестени на уеб страницата на МОН.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР