Близо 500 изпълнители от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика,

...
Близо 500 изпълнители от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика,
Коментари Харесай

500 изпълнители представят във Велико Търново културата на девет държави

Близо 500 реализатори от Боливия, Венецуела, Грузия, Китай, Коста Рика, Малайзия, Мексико, Русия и България ще показват във Велико Търново обичайните за всяка една от страните традиции, просвета, обичаи и изкуство. Петнадесетте ансамбъла ще вземат участие в XXI Международен фолклорен фестивал, който стартира тази събота и ще трансформира Старата столица в международен карнавален център до 28 юли.

Големият културен конгрес започва в следобедните часове на съботния ден с дефиле на участниците. Шествието ще тръгне в 18,30 ч. по основната улица „ Васил Левски “, а пред постройката на Община Велико Търново всеки от съставите ще показа по едно осъществяване от своята стратегия.

В 20,00 ч. на сцената на Летния спектакъл е формалното разкриване на фестивала. Всяка от вечерите до 28 юли в това число ще е карнавална, а концертите в Летния спектакъл са със свободен вход, оповестиха по време на конференция уредникът Емил Павлов и Нелина Църова – шеф на общинската дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “. Песни, танци, акробатика, карнавално въодушевление и доста изненади чакат великотърновци.

България ще бъде показана от фолклорните обединения и ансамбли „ Искра “ и „ Търновче “ /Велико Търново/, „ Развитие “ /Севлиево/ „ Жар “ /София/, „ Сидер Войвода “ и „ Раховче “ /Горна Оряховица/.

Организатори на фестивала са Фондация „ Международни фолклорни фестивали ”, Община Велико Търново и Националната секция на CIOFF /Международен съвет на уредниците на фестивали за фолклор и обичайни изкуства/ в България. Съпътстващи събития са конкурс за хубост и артистичност „ Мис Фестивал “, обичайните вечери на нациите, интернационална научна конференция за разпространение на Конвенцията на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание и други

Подарък за всички посетители на Международния фолклорен фестивал ще бъде прожекция на аудио-визуалния театър „ Царевград Търнов – тон и светлина “, която ще бъде излъчена на 22 юли.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР