Близо 500 000 специалисти в областта на изкуствения интелект липсват

...
Близо 500 000 специалисти в областта на изкуствения интелект липсват
Коментари Харесай

Мария Габриел: 500 000 специалисти липсват в областта на изкуствения интелект в Европа

Близо 500 000 експерти в региона на изкуствения разсъдък липсват в Европа. Това сподели в изявление за БГНЕС българският еврокомисар по нововъведения, научни проучвания, просвета, обучение и юноша Мария Габриел, разяснявайки мястото на България на картата на основаването на изкуствения разсъдък (ИИ) в света.
„ Вече се намираме в нов стадий. Радвам се, че всички мои старания в последните две години и половина по тази причина Европа да има европейска тактика и европейски метод доведоха до поръчката за „ Бялата книга за изкуствения разсъдък “. С нея приканваме всички да се включат в една огромна социална полемика до май месец, в която да кажем, че силата на европейския метод във връзка с изкуствения разсъдък е в това, че ние имаме етични правила и полезности. Ние желаеме ИИ да бъде следен от индивида “, разяснява българският еврокомисар.
Тя разкри, че има предложение изкуственият разсъдък да бъде разграничен в две категории. “Високорисков и там разпоредбите да бъдат доста строги и друга категория, в която изкуственият разсъдък да бъде на доброволна основа и да даде знак, че сме подготвени за съдействие със света. И да им кажем, че ние имаме стандарти, ние не желаеме ИИ да възпроизвежда дискриминация. Не желаеме логаритъмът, заложен от ИИ да не взема поради мястото на девойките и дамите “, акцентира още Габриел.
Еврокомисарят добави, че финансирането за партньорство, обвързвано с региона на изкуствения разсъдък и построяването на бъдещите хъбове е обезпечено и то ще се случи в границите на стратегия „ Хоризонт-Европа “.
„ Преди няколко дни дадохме рамка на упоритостта ни –във всяка страна-членка да има профилиран хъб по изкуствен интелект. У нас той ще се намира в София. Както знаете, българският план е смесен със суперкомпютъра и с огромните данни, тъй като ИИ работи въз основа на огромен размер от данни “, сподели комисар Габриел и посочи, че в работата си по тематиката тя ще акцентира на ролята на образованието, с цел да може младежите да бъдат подготвени и да се насочат към тази област.
Еврокомисарят разкри още, че през юни ще излезе проектът за деяние за цифрово обучение.
„ Той трябваше да бъде обновен преди края на първата година на моя мандат, само че в този момент мога да разглася, че това ще се случи 6 месеца по-рано. В него ще акцентира на това по какъв начин и по какъв метод ИИ може и би трябвало да бъде застъпен в образованието “, съобщи тя и акцентира, че всичко това би трябвало да се случва при ясни и строги правила и правила.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР