Близо 50 са елитните атлети с резултати от световна класа,

...
Близо 50 са елитните атлети с резултати от световна класа,
Коментари Харесай

Елитни атлети пристигат за Маратон Варна 2018, новото трасе минава край самия бряг

Близо 50 са елитните спортисти с резултати от международна класа, които ще вземат участие в Маратон Варна 2018. Стартът е тази неделя, 13 май, тъкмо в 9.30 ч. пред постройката на Операта на площад „ Независимост “.

Според предварителните поръчки можем и тази година да чакаме отлични резултати и нови върхове по трасето на Маратона в морската столица. От в този момент е ясно, че шампионката от предходната година, както и първите трима от състоялия се преди месец Маратон Стара Загора ще застанат на старт и във Варна. Атлети от 22 страни са се записали за присъединяване тази неделя в морската столица, измежду които Израел, Германия, Гърция, Румъния, Италия, Англия, Финландия, Мароко, Кения и други

Дебютният победител още веднъж е на линия
Сред тези, които ще спорят за лавровия венец е добре познатият Ахмет Насеф. Той е от марокански генезис, само че се състезава за Италия. Миналата години Насеф стана първенец на Италия, персоналното му достижение е 2.12:22 ч. от Мюнстер 2012 година, а преди две години записа името си като първият победител в историята на варненския маратон с 2.19:51 ч. Почти не пропуща съревнование от веригата в България, тази година стартира с победа на Маратона в Стара Загора, което значи, че е още веднъж е измежду основните „ заподозряни “ за спечелването на супер джакпота от 20 000 лева за изцяло най-хубаво показване във всички български стартове.

Мароканската армада включва още най-малко 5 класни бегачи, които ще се впуснат в борбата за златото на 42.195 км. Самир Аид Бучмане идва с персонален резултат 2.16 ч. от Барселона, във визитката си има 1.04 ч. на полумаратон от Грановерс (Хол). Мохамед Хаджу е бягал маратон за 2.14 ч. на старта в Реджо Емилия (Ит), има и 1.02 ч. на 21 км от Дорден (Хол). Тарик Бамааруф е с персонален връх 2.17:07 от Фирензе 2016 година И двамата участваха преди месец в Стара Загора, като Бамарууф сграбчи бронза, а Хаджу остана отвън челната тройка. Мароканските поръчки при мъжете се допълват с Джауад Умелал и Суфиане Харбучи.

Кения ще бъде показана от Абел Кибет Рот, който завоюва сребро на Маратона в Стара Загора през април. Тогава Рот не устоя на финалния спринт на Насеф и финишира на 47 секунди след първенеца.

Миналогодишната шампионка ще пази купата си
При дамите във Варна също ще забележим шампионката и вицешампионката от Стара Загора. Победителката в града под липите Рут Матебо от Кения и втората Вира Овчарук от Украйна не престават борбата за огромния
джакпот и край морето. Рут е с персонален връх 2.37:21 ч. от Хонконг 2014 година и към този момент има един краен успех в българската верига, откакто предходната година сграбчи 20-хилядния бонус за най-добре показала се в трите маратона – Стара Загора, Варна и София. Тя пази купата си от Варна предходната пролет, когато усъвършенства върха на трасето с 2.44:57 ч. Сега обаче Рут ще срещне сериозна опозиция в лицето на своята сънародничка Хелен Кимутай, която идва с персонален връх 2.35:35 ч. от Братислава. На старт ще застане и Патриция Влодаржщик от Полша, бягала в Катовице маратон за 2.45 ч. До няколко дни ще станат ясни и имената на българските спортисти, които ще застанат на старт.

Много мощно се обрисува и кенийското наличие в полумаратона: Даниел Чеболей, Марк Ротич и Симон Кириу при мъжете и Юнес Онанча при дамите. На 21 км при дамите ще забележим шампионката в тази отдалеченост от Софийския маратон предходната година Оливера Йевтич, сръбкинята е международна вицешампионка от 2006 година в Гьотеборг.

Новото лицензирано трасе към този момент важи за ранглистите
От тази година Варненският маратон е с лицензирано трасе и с публична отдалеченост 21 км. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и разрешава резултатите да бъдат публично приети в ранглистите. За приемане на лиценза маршрутът бе леко изменен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът още веднъж е на площад „ Независимост “ пред Операта, само че след прекосяването по централната пешеходна зона, трасето навлиза в Морската градина и там към този момент се вие по алеята около самия бряг. Така бегачите още веднъж ще бягат измежду зеленината на парка, само че този път пред очите им ще бъде и морският небосвод.

Промените са в две от дистанциите, като в този момент участниците имат следния избор:
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с черни числа
- 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени числа
- 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера със сини числа
- 42.195 км маратон четири обиколки (право на присъединяване имат единствено навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени числа.

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат построени на всеки 5 км и на старт/финала съгласно условия на Международната федерация (ИААФ). Условията за присъединяване могат да се видят в интернет страницата на маратона: http://marathonvarna42km.com/.

Впечатляващ награден фонд плюс доста
бонуси и награди
Атрактивният общ награден фонд още веднъж е 49 000 лева, разпределен в 44 самостоятелни награди, оповестяват уредниците от Община Варна. За спечелилите в класическия маратон са планувани по 8000 лева при мъжете и при дамите, което отново притегля елитни маратонци от водещи международни школи и е причина за нови върхове и върхови достижения. Парични награди има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са готови доста награди: спортни сакове, спортни екипи, шапки и други

Засилен интерес към всеобщия градски крос по време на Маратон Варна
Засилен интерес към всеобщия градски крос на 2 км означават уредниците на Маратон Варна. В обичайното тичане на късата отдалеченост са поканени всички учащи в града, а учебното заведение с най–масово присъединяване ще получи съоръжение за бадминтон (мобилни колове и мрежа), предоставено от сътрудниците от Русе–Спорт. Участие в Градският крос са декларирали и състезатели с нарушено зрение от Семеен кодекс „ Успех “, Семеен кодекс „ Вихър “ и СОУ „ Проф. Иван Шишман “, както и състезатели с инвалидни колички от Семеен кодекс „ Икар “.Спортен комплекс AquaLife (Кранево), който ще награди българката и българина с най-предно класиране в дистанцията 42.195 км с ваучери за уикенд в комплекса. Според предварителните поръчки в всеобщия крос ще вземат участие над 600 деца.

Спортен празник в центъра на града
По традиция към старт-финалната зона ще бъде проведен състезателен празник във връзка Световния ден на предизвикването – България спортува 2018, където всеки ще може да се включи в разнообразни интензивности и ще взе участие в лотария с доста награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.). Световният ден на предизвикването е демонстрация от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се организира годишно от 1983 година през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната стратегия за физическа интензивност и развиване на българското население „ БУЛФАР ” на Българска асоциация спорт за всички и е отдадено на 17 май - Ден на българския спорт.
Партньор при организацията на спортният празник са варненските спортни клубове: Обединен Спортен клуб " Млади стрелци ", Спортен клуб по тенис на маса " ВАРНА-2015 ", Семеен кодекс „ Ракетлон “, детската школа по футбол към ФК „ Черно море “, Семеен кодекс „ Хуни “, каратеките от Семеен кодекс „ Ичи Геки “, както и младежи от клуб „ Управление в спорта “ към ВТГ „ Г. С. Раковски.

Нови възпоменателни медали за участниците
Много стилни са новите възпоменателни медали, които ще бъдат връчени на финиширалите във всички дистанции без всеобщия градски крос на 2 км. Отличията са създадени в Сърбия и ще бъдат неповторим спомен за присъединяване в Маратон Варна.

Маратон Варна още веднъж е част от получилата към този момент голяма известност атлетическа верига под мотото „ Бягането като метод на живот “. Поредицата от маратони започва на 1 април в Стара Загора и ще приключи есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов правилник улеснява печеленето на 20-хилядния
джакпот, детайлности и таблицата с разпределението на точките можете да видите в уеб страницата на варненския маратон, където са оповестени детайлности за събитието и измененията по трасето: http://marathonvarna42km.com/

--------------------------
Ето кои победиха с лавровите венци в досегашните две издания на Маратон Варна:
2016 година
МЪЖЕ Ахмет Насеф(Ит) 2.19:51 ч.
ЖЕНИ Еверлин Косгей(Кен) 3.06:18 ч.

2017 година
МЪЖЕ: Абделади Тиар(Мар) 2.20:32 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо(Кен) 2.44:57 ч.

------------------------
Нов правилник улеснява печеленето на 20-хилядния
джакпот във веригата български маратони „ Бягането като метод на живот “

По нова точкова система ще се дефинират печелившите на огромния
джакпот във веригата от маратонски бягания в България. За трета поредна година мотото „ Бягането като метод на живот “ сплотява три огромни спортни събития, този път със следните дати:
1 април - Маратон Стара Загора
13 май - Маратон Варна
14 октомври - WIZZ AIR София Маратон
Тази година уредниците трансформират регламента, който дефинира печеленето на спомагателния
бонус от 20 000 лева за най-добре представилите се в трите маратона в една година. Новата точкова система не е по този начин рестриктивна и задачата е да дава опция на повече спортисти да имат до последно късмет за продобиване на извънредно атрактивната сума от 20 000 лева, която е общ джакпот за мъже и дами.

За всеки старт към този момент се дават за първо място по 10 т., за второ по 8, за трето по 6 и така нататък до 1 точка за осмо място, като за продобиване на огромния
бонус се изискват най-малко 20 т. Ако двама или повече спортисти съберат този най-малко, печели събралият най-вече точки, при тъждество се взимат поради по-предните класирания и чак при ново тъждество сумата се разделя.

Така
джакпотът в този момент може да се вземе единствено с две победи, или с композиция от победа, едно трето и едно 5-о място, или даже без победа, само че с едно второ и две трети места.

Ето и точкова система за
джакпота:
1. място – 10 точки
2. място – 8 т.
3. място – 6 т.
4. място – 5 т.
5. място - 4 т.
6. място – 3 т.
7. място – 2 т.
8. място – 1 т.

Наред с това, непроменени остават огромните награди за призьорите, които към този момент трета поредна година обезпечават присъединяване на елитни спортисти и регистрирането на доста мощни резултати в обособените български маратони.

През 2018-а доста по-активно в акцията се включват общините, уредници на идните прояви са Столична Община, Община Стара Загора, Община Варна, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация „ Спорт в свободното време “, както и локални спортни клубове.

Записванията са отворени посредством онлайн поръчки. Сроковете и способи за регистрация, както и изискванията за присъединяване ще намерите в уеб страницата на съответния маратон. И в трите интернет страници има специфични линкове, които дават опция за записване на доброволци.

Организаторите още веднъж обезпечават атрактивен награден фонд за Веригата от маратони. Наред с това всеки участник ще получи рекламна тениска, а сполучливо приключилите главните дистанции ще бъдат отличени със специфичен орден за присъединяване като спомен от събитието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР