Близо 50 млн. лв. достигнаха одобрените от търговските банки безлихвени

...
Близо 50 млн. лв. достигнаха одобрените от търговските банки безлихвени
Коментари Харесай

Близо 50 млн. лв. станаха одобрените COVID-заеми


Близо 50 млн. лева доближиха утвърдените от комерсиалните банки безлихвени заеми за физически лица. Това демонстрират данните към 13 юли т.г. на Българската банка за развиване ( ББР ) за напредъка на Програмата за гарантиране на безлихвени заеми за чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които краткотрайно не могат да поставят труд в резултат на пандемията от COVID-19.

Към комерсиалните банки, сътрудници по програмата, са постъпили 20 677 претенции за заеми, от които доказани са 11 986, а обработващи се – 1 701. Средната стойност на заемите е 4 200 лева Две трети от настояванията са на лица на трудов контракт, а останалата една трета са на самоосигуряващи се.

Срокът за кандидатстване по програмата за безлихвено кредитиране е до края на 2020 година. Партньори по нея са общо 12 търговски банки. В момента 10 от тях одобряват заявки на претендентите. Това са Алианц банк, Банка ДСК, Инвестбанк, ОББ, Първа капиталова банка, Пощенска банка, Райфайзенбанк, Търговска банка Д, Централна кооперативна банка и УниКредит Булбанк. Интернешънъл Асет Банк и Общинска банка първи усвоиха финансовия си запас по програмата и не одобряват нови претенции за заеми.

Целта на мярката е да подкрепи чиновниците в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които са прекъснали активност в резултат на пандемията от COVID-19. Те имат опцията да получат заем до 4 500 лв., отпускани едновременно или на три транша от по 1 500 лв.. Максималният период на погасяване е 5 години, с най-малко 6 месеца и най-много 24 месеца гратисен интервал. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

В края на юни с решение на Министерския съвет изискванията по тази стратегия бяха изменени, с цел да имат опция повече хора да вземат участие по нея. Служителите, кандидатстващи за безлихвен заем, към този момент не е нужно да са в неплатен отпуск сега на подаване на настояването за заем. Самоосигурените лица може да заявяват 20% спад в приходите освен за първото, само че и за последващи тримесечия от 2020 година Промени има и във връзка с осигурителните вноски – задоволително е те да са декларирани за интервал от 6 месеца обратно. Промените влизат в действие поетапно във всяка от комерсиалните банки, като упованията са до началото идната седмица всички банки да са направили нужните юридически и механически промени.

Българската банка за развиване не преглежда настояванията за заем, а включва към този момент утвърдените от комерсиалните банки заеми в издадената портфейлна гаранция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР